Нарцис или интроверт: Кога странностите трябва да се лекуват

samota

Популисткото разбиране за интроверт подразбира скромен, необщителен човек, който предпочита самия себе си пред весела компания. Това може да се случва по различни причини, но мнозина виждат в него само едно – интровертът се чувства по-комфортно сам, защото само себе си всъщност харесва.

Но не е точно така. Неотдавнашни изследвания са показали, че самовлюбването на интроверта се превръща постепенно в нова психоза – скрит нарцисизъм. А нея вече психолозите настойчиво съветват да се лекува, тъй като нарцистичната личност има всички шансове да сведе целия си живот единствено в постоянен самоанализ.

Тук са събрани основните отличия на интроверта от нарциса, за да стане ясно кога странностите на характера прерастват в истински проблем.

Границата на саморефлексията

Как мислите, в какъв момент саморефлексията пресича чертата, зад която се крие черната дупка на безкрайните мисли за собствената персона?

Както станало ясно неотдавна – тази линия се намира между популисткото разбиране на интроверсията и психологическата характеристика, наречена скрит нарцисизъм.

Гледат ме

Скритият нарцисист, влизайки в стая, пълна с хора, чувства как погледите се съсредоточават върху него. Най-често съзнанието на нарцисиста ги тълкува превратно като враждебни или неодобрителни. Истинският интроверт по-скоро също ще забележи погледите, но няма да мисли през остатъка от вечерта само за тях.

Нарцистичният индивид обаче е зациклен само върху себе си и възприема всички действия на околните изключително през призмата на собствената си личност. Интровертът запазва по-адекватна оценка за действителността.

Тъмната страна

Популяризаторът на психологията д-р Чик Романски нарича тайния нарцисизъм „тъмната страна на интроверта“. Както впрочем и много негови колеги, смятащи нарцисизма за прогресираща болест, която трябва да се лекува колкото се може по-скоро.

Открийте разликите

Още през 30-те години на миналия век започнали да разделят интровертите от скритите нарцисисти. Докторът по психология Скот Бари Кауфман пък е написал изчерпателен доклад, публикуван в професионалното списание на Калифорнийския университет. „Двете лица на нарцисизма“ са станали нов клон в развитието на психологията – лекарите за първи път разбрали как особеностите на характера могат да мутират в доста неприятна болест.

Самовлюбване от страх

Morkadis

Днес психолозите смятат, че всички самовлюбени хора се явяват много уязвими независимо от външния им изглед. Нарцистичният тип личност тласка човека към постъпки, които просто не могат да бъдат обяснени логично.

Опитвайки се да се защитят от външния свят, скритите нарцисисти хвърлят всички усилия за поддържане на външния си облик – и не оставят нищо за истинско развитие. Подсъзнателните страхове разклащат и без това нестабилната психика на човека, превръщайки го в истински невротик.

инфо: interest.actualno.com

Вижте още: 

ОТ НЕЖНОТО ЦВЕТЕ ДО ПСИХОПАТА: ТРАГЕДИЯТА НА НАРЦИСА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Vee 8 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.