НАСА тества робот за търсене на живот в океаните на други планети

НАСА е разработила подводен космически робот (BRUIE) за изследвания под лед и планира да го тества в Антарктида за последващо изпращане на други планети с цел търсене на живот в техните океани, се казва в прессъобщение на агенцията.

Роботът е с дължина един метър и е оборудван с две колела. Той може да прави снимки и да събира данни за областите на съприкосновение на леда с вода. Основното му предимство е устойчивостта срещу подводни течения.

Той ще бъде тестван следващия месец в Научно-изследователската антарктическа станция на Австралия „Кейси“, а след това ще бъде отправен към търсене на живот в океаните на други планети.

Според учените, в Слънчевата система има спътници (например спътникът на Юпитер – Европа и на Сатурн – Енцелад), покрити от океаните под ледени повърхности с дебелина 10-19 километра.

Кевин Ханд, водещ специалист в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, заяви, че химическият състав на леда е възможно да подхранва живота вътре в океаните.

Той добави още, че на Земята ледът, покриващ полярните океани, играе подобна роля, което ги прави идеален тестови терен за изследователски робот.

На 96-годишна възраст почина първият ръководител полети на космическите мисии на НАСА Крис Крафт, предаде БГНЕС.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Учен в НАСА: Скоро ще открием живот на Марс, но човечеството не е готово да го приеме

Вече официално: НАСА праща мисия на Титан, топ кандидат за наличие на извънземен живот

Учени: НАСА крие зловеща тайна от Космоса над 40 години

НАСА разследва предполагаемо НЛО над Аликанте

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.