На какво се дължи особеният мирис в библиотеките и още 3 любопитни факта

pixabay.com

Книжен полъх

Забелязали ли сте особения мирис, който тегне в библиотеките? Може би това е полъхът на знанията. Знаете ли обаче, че усещате последното дихание на една част от хартията?

От средата на 19. век, когато производителите започват да използват за направата на хартия дървесна каша вместо традиционните памук, лен или коноп, много от книжните изделия съдържат нестабилния компонент лигнин. Той се разгражда и прави хартията много „трошлива”. Това обаче е поправимо. От 2001 г. насам библиотеката на американския Конгрес въведе практиката за ежегодно третиране на книгите с магнезиев окис. Този химикал намалява киселинността на хартията и забавя нейното остаряване.

Вдишай, издишай

Космите в носа не са приятно нещо. Козметичната индустрия отдавна се е изхитрила да пусне на пазара какви ли не мазила и джаджи, които да ни предпазят от срама на щръкналия косъм.

Не бързайте към ножичката обаче. Доказано е, че нелицеприятната растителност ни спасява не само от частичките нечистотии, а и от много болести. Проучване показа, че хората с редки косми в носа страдат от астма 3 пъти по-често от останалите. Този авангард на дихателната ни защита се състои от големи косми и малки власинки, които постоянно се движат напред-назад – дори след като умрем (тогава обаче ритъмът им се забавя и съдебните лекари ги използват, за да установят часа на смъртта). Власинките замитат част от прахта и потенциално опасните микроби към гърлото, където те се запечатват в обвивки от слуз, която или се поглъща, или се изкашля. Не се бойте – ако глътнем това неприятно пакетче, киселините в стомаха го унищожават за секунди.

Вълшебната флейта

Знаете ли, че змиите не чуват звука от свирките на заклинателите? Всъщност тези влечуги нямат външни уши. Как тогава векове наред кобрите се издигат от кошниците на индийските факири, полюлявайки се в ритъма на мелодията? Много просто. Хитрите заклинатели винаги използват специална флейта, направена от тръстика и кратуна, която разклащат ритмично пред змията, докато свирят. Движението кара животното да се чувства застрашено. Затова то се издига заплашително срещу „нападателя” си и танцува в синхрон с флейтата, пресрещайки движенията й.

Човекът и земетресенията 

Хората могат да предизвикват земетресения. Ние сондираме земята за природен газ и петрол и строим грамадни язовири. Тези дейности са предизвикали поне 200 земетресения с магнитуд над 4,5 по Рихтер през последните 160 години.

За най-известен според една от теориите на учените се смята случаят с китайския язовир „Цзипингпу” в провинция Съчуан. Съоръжението събира 1,1 млрд. куб.м вода, чиято тежест предизвиква през 2008 г. най-страшното причинено от човека земетресение в историята. 320 млн. тона вода натежават над разлома, който се намира точно под язовира, и предизвикват трус с магнитуд 7,9, при който загиват близо 80 хил. души.

източник: obekti.bg

Вижте още:

15 невероятни научни факта, които ще ви изумят

11 удивителни факта за отровните растения и гъби

Призрачната ръка съществува и още 3 любопитни факта

10 интересни факта за тайния живот на пчелите

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.