Неадекватната медицинска помощ е сред 10-те водещи причини за смърт

СЗО: Четири от десет души са засегнати от това

Неадекватната медицинска помощ ще се превърне в една от 10-те водещи причини за смърт сред населенията. Това заяви представителят на Световната здравна организация (СЗО) в Руската федерация Мелита Вуйнович на пресконференция, посветена на Световния ден за безопасност на пациентите, който се отбелязва на 17 септември.

„СЗО счита, че неадекватните здравни грижи могат да бъдат една от 10-те най-големи причини за смърт. Но за това се нуждаем от информационна система, която може да разкрива това. Средно се изчислява, че един на всеки 10 пациенти е засегнат неблагоприятно при получаване на болнична помощ“, каза тя.

Според Вуйнович размерът на социалните разходи в света, свързани с причинени вреди на пациентите, варира от 1 до 2 трилиона долара, съобщава БГНЕС.

Представителят на СЗО отбеляза, че могат да възникнат грешки при предоставянето не само на стационарна, но и на спешна и амбулаторна помощ.

„Това са грешки в диагностиката, грешки при предписване на лекарства. Четири от десет души, които получават спешна здравна помощ в света, претърпяват някакъв неблагоприятен ефект поради неадекватна медицинска помощ“, добави Вуйнович.

източник: dnes.bg

Вижте още:

Нюрнбергски кодекс – пълен превод – Да напомним на псевдомедицинските фашисти, които не е задължително да са само лекари, за какво рано или късно (но все някога на този или онзи свят) ще бъдат съдени.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.