Невероятни снимки на сложни физични процеси

1

Фотографът Линден Гледхил, известна със своите научни снимки, е пуснала нова серия великолепни снимки.

2

Тя демонстрира сферични нестабилности на Рейли-Тейлър – самопроизволно нарастване на смущенията на налягането, плътността и скоростта в газообразни и течни среди с нееднородна плътност, намиращи се в гравитационно поле или движещи се с ускорение.

3

Най-простият случай на това явление е нестабилност на повърхността на раздела на течности с различни плътности, когато слоят с по-плътна среда лежи в неустойчиво равновесие върху слоя с по-малка плътност.

4

Казано по-просто, това се случва, когато две течности с различна плътност се сблъскват под действието на силата на тежестта.

5

Гледхил е илюстрирала сферичните нестабилности на Рейли-Тейлър, като просто е капнала мастило във вода.

6

7

8

инфо: megavselena.bg

Вижте още: 

8 РЕДКИ ИСТОРИЧЕСКИ СНИМКИ И ИСТОРИИТЕ ЗАД ТЯХ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.