Невидима заплаха: Изследването на Космоса може да донесе извънземни вируси

pixabay.com

Чужди форми на живот, попаднали в нови условия, могат да нанесат сериозна вреда на екосистемата, в която нахлуват. Това може да е вярно както за инвазивните видове животни и растения, така и за генномодифицирани организми. И, разбира се, далеч не последното място сред тези потенциално опасни „завоеватели“ заемат бактерии, гъби и вируси.

Последните могат да застрашат не само баланса на екосистемата, но и оцеляването на отделните видове. Не е изключено и че някой патоген може да унищожи изобщо живота на Земята (или да го преобрази до неузнаваемост).

Авторите на изследване, публикувано на 17 ноември 2021 г. в научното издание BioScience, обръщат внимание на развиваща се област от науката, изучаваща причините и последствията от внедряването на организми в нова среда. Изследователите я наричат „наука за инвазията“ (invasion science).

Те обръщат внимание на това, че някои държави вече са разработили ефективни методи за биологичен контрол и защита на своите територии от инвазивни видове растения и животни. Ярък пример за такава страна е Австралия, която по метода на пробата и грешката е постигнала успех във възстановяването на биоразнообразието, което неведнъж е страдало от внедряване на чужди видове.

Но възстановяването на веднъж нарушения природен баланс е изключително сложна задача. Тя е свързана с непредвидени трудности, за които е невъзможно да се подготвим предварително. Така например строгата природозащитна политика на Австралия е довела до нов проблем: пренаселването на някои региони на страната с кенгуру.

И ако дори в пределите на един участък от сушата на една неголяма планета могат да възникнат такива сериозни сложности с поддържането на биологична безопасност, е трудно дори да си представим какво очаква човечеството, неподготвено за нашествието на гости от космическото пространство. Във връзка с това специалистите предлагат по-добре да се проработи темата за биобезопасността на Земята. Те твърдят, че са ни необходими по-строги протоколи за предотвратяването на биологична зараза – както на нашата планета от извънземни организми, така и обратното.

Международният комитет по космически изследвания COSPAR е създал група по защита на планетата (Panel on Planetary Protection), но нито един от нейните членове няма опит в науката за инвазиите. Междувременно са проведени голямо количество изследвания в областта на изучаването и създаването/изпитанието на методи за управление на инвазивни видове, пишат биолозите.

„Ние сме уверени, че по-тясното сътрудничество между биолозите, занимаващи се с инвазия, и астробиолозите ще подобри съществуващите международни протоколи за планетарна безопасност – както за Земята, така и за извънземни обекти, които могат да съдържат живот“, отбелязват изследователите.

източник: actualno.com

Вижте още:

Сексът с неандерталци ни е осигурил първата защита от вируси

COVID-19 няма да мутира в по-опасен вирус, защото „няма къде повече да ходи“

Заплаха за човечеството: „Островът на чумата“ крие най-смъртоносните вируси на света

Сноудън предупреждава: мерките за наблюдение, които създаваме сега, ще надживеят коронавируса

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.