Необяснимият феномен с название STEVE не е Полярно сияние

Снимка: wikipedia.org

Светлинното шоу, наречено Полярно сияние, е добре проучено и обяснено от науката. Южно от него обаче се появява сияние в небето, известно като STEVE – Strong Thermal Emission Velocity Enhancement или с други думи Силно повишаване на скоростта на топлинната емисия.

На практика STEVE представлява дъга от светлина в лилав цвят, която се явява заедно с вертикално разположени ивици в зелен цвят. Тези хоризонтално разположени ивици в зелено под лилавата дъга се предполага, че не са вид Полярно сияние. Какво явление са тогава?

Известно е, че Полярните сияния се получават при едно физическо явление. Земята е заобиколена от магнитен балон и когато електрони от него паднат в атмосферата се получава това красиво светлинно шоу. Известно е, че електроните създават синьото светене на азота, а кислородът пък свети в зелен цвят. Във зелените вертикални линии на STEVE се съдържа светещ кислород, но азотните емисии са съвсем недостатъчни, а това означава, че щом липсва светещ азот, то тогава не може да става дума за същия тип светлинно излъчване като при Полярното сияние.

Според изследователите зелените хоризонтални ивици, прилични на ограда около лилавата дъга, са причинени от някакъв характерен само за STEVE процес. Анализът, проведен от изследващите явлението, показва, че тези светещи явления се появяват заради процес на размазване на движението на светещите газове, защото образувания от светещ газ в сферична форма се движат в атмосферата. Те се създават от турболенцията в плазмения поток, резултат на която е лилавата дъга на STEVE.

Атомите в плазмата, които са с положителен заряд, преминават без проблем през атмосферата и образуват добре структурирана лилава дъга. Плазмените електрони обаче са много по-леки и се задържат само от линиите на земното магнитно поле.

Затова движението им във въздуха е много по-хаотично. При това движение те създават малки завихряния на ръба на потока плазма, под лилавата дъга. Там частиците могат да активират кислородните джобове, които светят в зелен цвят.

Засега това е просто теория, предложена от учените, но симулациите, които са възможни по компютърен път, могат да покажат каква доза истина има в тази хипотеза.

Бъдещи наблюдения със сателити също могат да потвърдят дали електроните от магнитосферата се разпространяват в атмосферната зона в района, където се формира STEVE. Такива наблюдения могат да затвърдят предположението, че зелените вертикални светлини са различно явление от Полярното сияние.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Феноменът кълбовидна мълния

Красотата на Северното сияние избледнява за 10 години

Загадъчното сияние в морето, което се появява само нощем край няколко залива

Градът на Бога: Скритият космически феномен

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.