Непознатата Турция

1

Втората по големина в света запазена крепостна стена, един от най-дългите древни мостове и най-големият музей на мозайките – това и още много може да ни предложи един регион на Турция, който малка част от българите познават.

На планината Немруд цар Антиох I Теос построил своята гробница. Тя е заобиколена от статуи с височина 9 метра, които изобразяват различни божества.

Намиращата се на границата на Анадола и древна Месопотамия планина е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.


Най-удивителното в Диарбекир, друга спирка от Непознатата Турция, е втората по големина в света запазена крепостна стена.

2

Нейните черни базалтови стени, изградени по време на Византийската империя, достигат 12 метра височина и дължина от 5 километра.

Градът е истинска пресечна точка на различни религии, като може да предложи древна църква с уникални икони, арменски храм с изключителна важност и впечатляваща джамия с четирикрако минаре.

Хасанкейф е селище с хилядолетна история, край което са съхранени останките на древната столица на турското царство Артуклу.

3

Тук може да се види и забележителен мост над река Тигър, който е един от най-дългите в света по време на изграждането си.

Музеят на музайките край Газиантеп е най-големият в света. В него е поместен цял град от римската епоха, наричан Зеугма.

4

Урфа е един от най-древните градове на земята. Тук, според Библията, са родени Авраам и пророк Илия. В християнски център е живял и Мойсей. В близост се намира замъкът Урфа, чиито ровове, и до днес пълни с вода, са издълбани в скалите.

5

инфо: profit.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.