Не само хора с диагноза чуват гласове

 1

Явлението, при което хората чуват чужди гласове в главата си, всъщност е по-сложно, отколкото се смяташе по-рано.

Изследователи от Станфордския университет и университета в Дърам (и двата – във Великобритания) са публикували доклад в сп. The Lancet Psychiatry.

Учените са открили, че гласове чуват не само хора с психиатрични диагнози, но и здрави. Повечето чуват многогласни звуци, а някои изпитват физически реакции на гласове. Например потрепване, изтръпване, топлина.

Изследователите казват, че този извод може да помогне да се измени лечението, което се прилага при слухови халюцинации. Обикновено лечението включва медикаменти, гласова терапия и други техники. Новото предложение е терапията да бъде когнитивно-поведенческа.

Слуховите халюцинации са характерни за много психически разстройства – психози, шизофрения, биполярно разстройство, но от 5 до 15% от здравите хора също изпитват слухови халюцинации.

Изследователите провели допитване сред 153-ма души. Повечето от тях имали психическа диагноза, 26 души нямали такова заболяване. 81% от респондентите разказали, че чуват няколко гласа.


66% отбелязали, че гласовете се съпровождат от специфични телесни усещания, като топлина или изтръпване в ръцете и краката, 31% от тях изпитвали страх, тревога и депресия, и стресът често е свързан с гласове, още 31% от участниците казали, че чувствали положителни емоции.

„Докато смятаме, че гласовете се явяват признаци на патология и болест, едва ли има смисъл да изследваме това явление. Вместо това се опитваме да потиснем или отстраним гласа. Това изследване е крачка напред. Ако искаме да разберем повече за слуховите халюцинации, то трябва да сме готови да изменим възприятието ни за това явление“, казва независимият консултант Рейчъл Вадинхам.

„Бих искала да живея в свят, където ни е интересно да се разбираме взаимно и да споделяме опит, а не да патологизираме. Всеки има своя история и светът би бил много по-добър, ако започнем да се вслушваме.“

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

ТЕЛЕПАТИЯ, ЯСНОВИДСТВО, ТЕЛЕКИНЕЗА ИЛИ ШЕСТО ЧУВСТВО

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.