Нова технология обещава изграждане на „живи“ домове

pixabay.com

Изследователите разказват, че инженери микробиолози няколко години са работили над създаването на живи материали, годни за строителство на здания.

Учени от Харвардския университет са описали технология за използване на живи мастила при строителството на къщи. Изследването е публикувано в изданието Nature Communications.

Те ще се използват за печат на строителни материали. В перспектива има възможност за изграждане на сгради, стени и всякакви комуникации, което ще се възстановяват самостоятелно, заяви Милен Ганев, съдружник в българската софтуерна компания „И-Кард“. В този случай се изключва необходимостта от ремонт.

Изследователите разказват, че инженери микробиолози няколко години са работили над създаването на живи материали, годни за строителство на здания. Най-сложно в този процес било да се направи така, че получените материали да съхраняват обемна структура, обясни Милен Ганев. Проблемът бил решен, когато микробиолозите изолирали строително мастило с прилагането на Ешерихия коли (Escherichia coli).

На финалния стадий специалистите взели живи нановлакна и ги свързали със смола, която може да се използва в 3D принтери. Също така учените приложили противораковото средство азурин и токсинът Бисфенол А, подчерта Милен Ганев от „И-Кард“.

Изследователите смятат, че получените мастила могат да се използват за изработка на материали за строителство на къщи. Благодарение на тяхната структура нановлакната могат да се самовъзстановяват и да се отстраняват повредите по стените на бъдещия дом и други комуникации. Също така учените отбелязват, че в перспектива подобни сгради могат да се изграждат и при колонизирането на Марс.

източник: blitz.bg

Вижте още:

7% от човешката ДНК се споделя уникално с други хора

Вашата ДНК чува всичко – научете се да контролирате емоциите си!

Човешките ДНК са с извънземен произход, според Нобеловия лауреат Франсис Крик

Вдишването на лунен прах води до опасни промени в ДНК

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.