Нов опасен астероид ще прелети в близост до Земята

аНов опасен астероид ще ни подмине на „косъм“ днес в 13 часа и 15 мин. българско време.

Астероидът е бил открит едва вчера по обед от американски астрономи и носи обозначението 2013 RG и ще премине на разстояние, равняващо се приблизително на половината от това до Луната.

Обектът е бил прихванат от Европа първоначално от българските астрономи от обсерватория „Звездно Общество“ А79 с помощта на техни колеги от Англия.

На базата на тези данни нашите астрономи са определили орбитата на движение и изчислили, че вероятност за сблъсък с нашата планета няма.

Техните твърдения се базират на генерирането на голям набор от възможни орбити на астероида, катонито една от тях не дава основание за притеснение.


Рано сутринта бяха официално оповестени и данните на Центъра за малки тела в слънчевата система (Харвард, САЩ) като няма съществено разминаване в изчисленията.

Утре по обед се очаква НАСА да публикува своите изчисления за движението на астероида и да пресметне дали в бъдеще той представлява опасност.

Това е пореден пример за малкото време, с което разполагат астрономите, за да уведомят за евентуална заплаха, коментират от обсерватория „Звездно Общество“ А79.

Междувременно нашите астрономи са открили и два нови астероиди. Единият от тях представлява потенциална заплаха за Земята и е класифициран като близкоземен.

инфо: http://www.dnes.bg

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.