Нов скандал пламна около междузвездния обект Оумуамуа

Ави Льоб от Харвардския университет миналата година предположи, че мистериозният обект, наречен Оумуамуа, който посети Слънчевата система преди 5 години, е извънземен космически кораб. Ново изследване на учени отхвърля това твърдение, но американският физик продължава да защитава своята гледна точка, пише Futurism.

Още в началото на 2021 г. професорът от Харвардския университет Ави Льоб изложи противоречива теория, че мистериозен обект, който премина през Слънчевата система с голяма скорост през 2017 г., не е нищо друго освен извънземен космически кораб. Това твърдение предизвика разгорещен дебат в научната общност, който продължава и до днес.

Според теорията на Льоб Оумуамуа е бил космически кораб със слънчево платно, което му е позволявало да използва слънчевото лъчение за бързо придвижване.

Международен екип от учени, ръководен от Шанг-Фей Лиу от университета Сун Ятсен в Джухай, Китай, наскоро е публикувал ново изследване. В него се казва, че този мистериозен обект най-вероятно не е имал слънчево платно, което да му е помагало да се движи, което прави подобна възможност изключително малко вероятна. Но Ави Льоб не е съгласен с това твърдение и смята, че групата учени е пропуснала няколко важни момента.

Според Лиу, ако Оумуамуа е имал слънчево платно, то то щеше да има голяма, плоска повърхност, която би отразявала повече светлина от количеството светлина, което е наблюдавано от мистериозния обект. Според китайския учен, ако това е било слънчево платно, то изменението в яркостта на обекта би била много по-голямо. Но Льоб твърди, че не е задължително слънчевото платно да е плоско. Физикът смята, че то може да е имало съвсем различна форма и да е отразявало светлината по съвсем различен начин.

Някои учени смятат, че Оумуамуа, ако е космически кораб, трябва да има слънчево платно, защото това е най-добрият начин да се набере толкова голяма скорост. Според Дейвид Шпехт от Университета в Манчестър, не може с увереност да се предполага, че извънземните ще използват същия подход към проектирането на космическите кораби като нас.

Привеждайки нови аргументи в своя полза, Льоб предполага в отговор на новото изследване, че Оумуамуа може да не е имал слънчево платно, а самият той е бил повърхностен слой, който се е откъснал от по-голям извънземен обект. С други думи, Оумуамуа според Льоб е част от извънземен космически кораб, навлязъл в Слънчевата система.

В същото време Шанг-Фей Лиу не може да обясни как Оумуамуа е развил такава висока скорост, ако не е имал платно и ако всъщност не е извънземен космически кораб. Може би този обект, подобно на комета, е отделял газ, както правят кометите, което му е помогнало да набере необходимата скорост, казват авторите на новото изследване.

За съжаление много рядко може да се срещне междузвезден обект като Оумуамуа. Но Лиу смята, че повече наблюдения в бъдеще ще помогнат за разрешаването на мистерията на този тайнствен обект.

Засега учените нямат достатъчно данни, за да кажат какво точно представлява Оумуамуа. Но Ави Льоб продължава да настоява за неговия изкуствен произход и принадлежност към технологии на извънземни.

Наскоро стана ясно, че Ави Льоб планира да открие останките от друг извънземен космически кораб на дъното на Тихия океан, но експерти са озадачени от решението на учения.

източник: actualno.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.