Някои области от мозъка съзряват след 50-годишна възраст

мозък

Като доброто вино, някои части на човешкия мозък се нуждаят от десетилетия, за да съзреят, откриха изследователи. Те посочват, че има мозъчни области, които не постигат пълния си потенциал преди да достигнем солидна възраст.
Способността да се оценява емоционалното състояние на другите хора, например, достига пика си през 40-те и 50-те години от живота, пише MailOnline.

“Във всеки възрастов период ставаме по-добри в определени неща, по-неумели в други, а при трети няма нито развитие, нито спад”, казва Джошуа Хартшорн от Масачузетския технологичен институт (MIT), който е един от авторите на проучването. Съавторът му Лаура Джермайн изтъква, че проектът им показва картина на промените през живота, различна от картината, описвана обичайно от психологията и неврологията.

Хартшорн и Джермайн са провели мащабен онлайн експеримент, в който хора на всякаква възраст са имали възможност да се превърнат в обект на изследване. Интернет страниците на учените – gameswithwords.org и testmybrain.org, съдържат когнитивни тестове, които могат да бъдат решени в рамките на няколко минути. Чрез тези сайтове екипът е събрал данни от приблизително 3 милиона души през последните няколко години.


През 2011 година Джермайн е публикувала статия, според която способността да се разпознават лица се подобрява до началото на 30-те години от живота, а след това започва да се влошава. Почти по същото време Хартшорн установява, че краткосрочната визуална памет достига пиковите си възможности в ранните 30 години.

Заинтригувани от тези открития, учените са решили да изследват и други източници на данни, тъй като интернет би могъл да изкривява резултатите. Те са започнали да събират и анализират данни от измервания на интелигентността, провеждани преди десетилетия. Различните тестове обхващат около 30 показатели като способност за запомняне на цифри, за визуално търсене, за подреждане на пъзели и т.н.

Хартшорн и Джермайн са разработили метод за анализ на информацията, даващ възможност за сравнение на възрастовите пикове за всяка способност. Оказало се е, че няма един-единствен пик за всички показатели. Скоростта на обработване на информация, например, е с най-високи стойности около 18-19 години, а след това рязко започва да намалява. Същевременно краткосрочната памет продължава да се подобрява до приблизително 25-тата година и започва да се влошава след 35-тата. Способността да се оценява емоционалното състояние на хората достига върха си значително по-късно – през четвъртото и петото десетилетие от жизнения път.

инфо: interest.actualno.com

Вижте още:

ПРОВЕРЕТЕ КАК РАБОТИ МОЗЪКЪТ ВИ ЗА НЯКОЛКО СЕКУНДИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Анонимен 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.