Огромна подземна крепост се крие под този замък

Снимка: pochivkablitz.bg

Шато де Брезе е малък замък по европейските стандарти. Заемаща по-малко от 2 декара, тази скромна U-образна сграда, заобиколена от сух ров, не изглежда необичайно. Но под нейните прости основи се крие една от най-големите подземни крепости в Европа.

Château de Brézé се намира в покрайнините на малкото френско селце Брезе, в района на Сомюр в долината на река Лоара.

Снимка: pochivkablitz.bg

Построен е от Артус дьо Мейле-Брезе, тогавашния господар на замъка, в средата на 16-и век. Страхувайки се от нашествие от мародерстващи викинги, той си прави голям бункер точно под замъка, в който има жилищни помещения, складове и различни удобства. Всички те са свързани с повече от три километра тунели.

Снимка: pochivkablitz.bg

Замъкът се издига върху скала от варовик, заобиколена от дълбока пропаст – ров, първоначално изкопан сто години преди времето на дьо Мейле-Брезе, съобщава Amusing Planet.

Когато той става собственик на замъка, събаря сградата и построява нова в ренесансов стил. Той нарежда ровът да бъде удълбочен до удивителните 18 метра. От дъното на рова, обграден от двете страни от варовикови стени, усещането е сякаш сте паднали в клисура. Камъкът, изваден при изкопните работи, е използван за строителството на новия замък.

Снимка: pochivkablitz.bg

Подземното убежище е достъпно от вътрешността на рова. Входният тунел е изкопан на едната страна на рова. Подземните помещения, проектирани като крепост, дават възможност на господарите й да избягат от суровата зима и дори епидемии. Сред лабиринта от коридори се редят спални, пекарни, изби, кухни, както и място за добитък и коне.

Снимка: pochivkablitz.bg

За отбрана в стените на коридорите са издълбани дупки, през които защитниците на замъка обсипват със стрели приближаващите се натрапници, без да се излагат на опасност.

За щастие на семейство Брезе никога не им се наложило да разберат дали защитните им съоръжения са надеждни, тъй като замъкът никога не е бил обсаждан.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Morkadis

Замъкът в Равадиново – България

Истинският замък Франкенщайн – средище на вещици и черна магия

7 замъка, които струват по-малко от апартамент

Най-известният замък с привидения в Нормандия

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.