Окото на Сахара – мистериозен природен феномен или извънземно дело?

р1

Окото на Сахара или Структурата Ришат привлича туристи от цял свят, дошли да видят този уникален феномен

Окото на Сахара се намира в мавританската част на пустинята и цялото му величие може да се наблюдава единствено от Космоса.

Погледнато от много голяма височина Окото прилича на истинско човешко око. Отличават се ириса, зеницата и нежни жилчици, досущ, като в човешкото око.

Така нареченото Око на пустинята Сахара е дълго почти 50 километра, затова не може да се обхване с обикновен поглед, а само от високо. От началото учените са смятали, че този природен феномен представлява кратер на  метеорит, който се е запазил от древни времена.

р3

В последно време теорията на специалистите, след провеждане на редица изследвания се сменя с твърдението, че произхода на Структурата Ришат е изцяло геоложки.

Загадъчните концентрични кръгове са се оформили от варови и кварцит под действието на ерозията. Учените напълно отричат Окото да има вулканичен произход, тъй като липсват куполи на вулканични скали.  Те смятат, че естествения процес на ерозия е оформил Окото на Сахара, вследствие на химически и физическо обветряне.

Процесът на формиране на мистериозното пустинно Око е бил дълъг и продължителен. Неразгадана остава за учените кръглата форма на това природно образование.

р4

Някои специалисти допускат, че преди много години, далеч във времето Земята е била посетена от извънземни, които са кацнали там. Вероятно се е получил взрив, който все едно с лазер и изрязъл в кръгла форма дупката.

Според други е възможно пришълците посетили нашата планета да са оформили нарочно в кръгла форма пустинната котловина, а какви са били техните цели можем само да гадаем.

Предлагаме ви да разгледате снимките от Окото на Сахара и да се насладите на невероятната им красота.

инфо: chudesa.net

Вижте още: 

УДИВИТЕЛНИТЕ „ИЗВЪНЗЕМНИ ФИГУРИ“ ОТ МАРКИЗКИТЕ ОСТРОВИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.