Олимп – мега вулканът на Марс

През 2013 година учените обявиха изненадващо откритие – на дъното на Тихи океан се разполага гигантски вулкан. Това неактивно „чудовище“, било тихо в продължение на 140 милиона години, се намира на хиляда километра източно от Япония и се издига на 3 километра от дъното. Учените го наричат Масивът Таму.

Масивът Таму

Колкото и масивен да е обаче, той е вторият по големина в нашата Слънчева система. Първото място е заето от Олимп на планетата Марс. Площта, която той обхваща е забележителните 183 461 кв.км. – почти колкото целия американски щат Аризона.

Един от първите, които предполагат, че точно това място на Марс е наистина специано, е италианският астроном Джовани Скиапарели, който прекарва много години през 19 век в наблюдаване на Червената планета през своя телескоп. Скиапарели вярва, че наблюдава естествени образувания по повърхността на планетата, които нарича „canali”. Макар на италиански думата невинаги да се превежда като изкуствено прокопан канал, терминът, именно с това си значение, става изключително популярен и хората започват да вярват, че „каналите“ са били водни пътища, построени от интелигентна цивилизация на Марс.

Джовани Скиапарели

В крайна сметка по-добрите телескопи позволяват на учените да достигнат до извода, че каналите са само оптична илюзия. Въпреки това, една част от повърхността, която Скиапарели наблюдава, по-късно се оказва, че e светло петно, което той нарича Nix Olympica. Тогава той достига до извода, че този обект най-вероятно представлява връх на планина, тъй като той бил едно от малкото неща, които могат да все още да бъдат забелязани по време на честите прашни бури на Марс.

Nix Olympia запазва името си в продължение на още век, докато една космическа сонда на НАСА навлиза в орбита на Марс и започва да прави детайлни снимки на повърхността. Mariner 9 пристига на червената планета на 14.11.1971 по време на силна прашна буря. Когато прашните облаци намаляват, снимките разкриват, че Nix Olympia не е просто голяма планина, а масивен вулкан. За да се разграничи от предишното наименование, което е дадено на планина, е дадено ново такова – Olympus Mons (което на латински означава планината Олимп).

Учените вярват, че Олимп е от така наречените щитовидни вулкани. Наречени са така, защото наподобяват щит на войн, благодарение на по-разлятата си форма. Те са много големи и имат нисък, подобен на купол профил. Щитовидните вулкани рядко изригват експлозивно. Вместо това те многократно изпускат големи потоци лава. Тези видове вулкани на нашата планета често възникват над „горещи точки“. Това са местата, където топлината от центъра на Земята се вдига нагоре към повърхността. Учените не са сигурни какво причинява образуването на „горещите точки“, но е сигурно, че тази топлина разтапя скалите, за да се образува участък с високи концентрации на магма под вулкана.

Щитовидните вулкани на Земята са едни от най-големите видове, но техният размер е ограничен от тектонските плочи, които променят позицията си в продължение на милиони години. Тъй като „горещите точки“ остават неподвижни под плочата, това означава, че тя ще остане на същото място, но вулканът над нея ще се измести.

Пример за това е Хаваи. Всеки от островите е щитовиден вулкан, но тъй като Тихоокеанската тектонска плоча се движи на северозапад, тя „отнася“ по-старите острови далеч от „горещата точка“ и те вече не са активни вулкани. В момента тя е под Мауна Лоа в Хаваи и вулканът е активен, но с течение на времето това ще се промени.

За разлика от Земята обаче, на Марс няма подвижни тектонски плочи. Поради тази причина Олимп все още се намира върху „горещата си точка“ и става все по-голям. Учените не са сигурни на колко години е планината, но някои данни сочат, че се е формирала скоро, вероятно преди по-малко от 100 милиона години. Тъй като част от потоците от лава изглеждат, че са само на няколко милиона години, учените вярват, че Олимп все още е активен и може да изригне отново в бъдеще. Благодарение на снимките, с които разполагат, те могат да видят поне 6 калдери – вулканични образувания, получени при сриването на кратера на вулкана, когато е избухвал предходните пъти.

Ако имахте възможност да се качите на върха на Олимп, бихте се влюбили в невероятно красивите му калдери. Вие обаче няма дори да подозирате, че се намирате върху огромна планина – Олимп е толкова голям, а склонът му е само около 5 градуса.

Morkadis

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Илон Мъск: Преместването на Марс ще струва под 100 000 долара

Под повърхността на Марс може да има дори по-сложен живот, отколкото се считаше досега

Изключителни кадри от ледения кратер Корольов на Марс

На Марс беше заснета отломка, приличаща на част от извънземен кораб 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.