Опасност в океана: Вода от „Фукушима“ може да увреди човешкото ДНК

Замърсената вода, за която се твърди, че ще бъде пусната в океана от разрушената атомна електроцентрала „Фукушима Дайчи“, съдържа радиоактивно вещество, което има потенциал да увреди човешката ДНК, сочи разследване на „Грийнпийс“.

Еколозите твърдят, че 1,23 милиона тона вода, която се съхранява в над 1000 резервоара в централата, съдържа опасни нива на радиоактивния изотоп въглерод-14, в допълнение към количествата тритий, за които вече е докладвано, пише „The Guardian“.

Публикуването на доклада на „Грийнпийс“ има няколко дни, след като японски медии съобщиха, че правителството е било близо до това да одобри изпускането на водата от реакторите в Тихия океан.

Местни рибари изразиха възраженията си, като твърдят, че това би унищожила поминъка им, допълва Bulgaria ON AIR.

„Не можем да отлагаме този въпрос завинаги. Искаме да вземем възможно най-доброто решение и то възможно най-скоро“, подчерта премиерът на Япония Йошихиде Суга.

„Въглеродът-14 има период на полуразпад 5370 г. Той има потенциала да увреди човешката ДНК“, пише в доклада на „Грийнпийс“.

Очаква се правителството на Япония да вземе решение за водата от „Фукушима“ следващата седмица. Местни медии съобщават, че проектът ще стартира най-рано през 2022 г. и ще отнеме десетилетия за реализирането му.

източник: dnes.bg

Вижте още:

4 малко известни места по света с убийствена радиация, за която е виновен човекът

Подобно на Чернобил, дивата фауна процъфтява и във Фукушима

Виртуална разходка във Фукушима

Аварии с изпускане на радиация, за които в СССР мълчаха

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.