Отдаваме почит към паметта на Христо Ботев

ботевДнес отбелязваме 139 години от гибелта на Христо Ботев и неговата чета. Със сирени в цялата страна ще бъде отдадена почит към паметта на революционера и загиналите за свободата на България. Системата ще бъде задействана точно в 12 часа и ще продължи две минути. При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в страната трябва да преустановят движението си по улиците и площадите и да останат на място.

Денят на Ботев ще бъде отбелязан с различни мероприятия в цялата страна.

Христо Ботев е роден в Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. През 1863 година завършва калоферското училище, а след това заминава за Русия и се записва частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 година.

Известно време е учител в бесарабското село Задунаевка. През 1867 година се завръща в родния град, където започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, след което окончателно напуска Калофер и заминава да живее в Румъния.

През следващите години се мести от град на град, дори известно време живее заедно с Левски. Там започва активната му дейност като журналист и под негова редакция започва да излиза новият орган на революционната партия – в. „Знаме“, а през 1875 година излиза съвместната му стихосбирка със Стефан Стамболов „Песни и стихотворения“.


Междувременно продължава с активната си революционна дейност. След избухването на Априлското въстание през май 1876 година Ботев започва дейност за организиране на чета и става неин войвода. На 16 май с част от нея се качва на кораба „Радецки“ и ден по-късно принуждават капитана да спре на българския бряг. От Козлодуй четата на Христо Ботев се отправя към Балкана, където води боеве с преследващите я османлии.

Последната битка на поета-революционер е на 2 юни 1876 година в подножието на връх Вола, където е улучен смъртоносно от куршум. И до днес не спират споровете дали е бил убит от турчин, или е бил предаден от свои.

На днешния ден отдаваме почит към паметта на Ботев и всички, загинали за свободата на родината. По традиция ще се проведе поклонение на връх Околчица. Чествания ще има и в родния му град Калофер. В столицата преди обяд ще се състои тържествена церемония в Борисовата градина, пред паметника на Христо Ботев. Участие ще вземат актьорът Мариус Донкин и вокален ансамбъл „България“.

В цялата страна се готвят различни прояви, с които ще бъде отдадена почит към паметта на Христо Ботев.

инфо: dariknews.bg

Вижте още:

МЕСТАТА В БЪЛГАРИЯ, ЗАРЕДЕНИ С МИСТИЧНА ЕНЕРГИЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.