Отделете само две минути на ден, за да преобърнете късмета си

щастие

Да отделим две минути, за да погледнем нещо от природната среда, е достатъчно, за да бъдем по-щастливи, твърди изследване. „Да спреш да помиришеш цвете“, както и да обърнеш внимание на каквото и да е от околната природа, наистина върши работа, убедени са учените.

Когато човек забележи птица, домашно растение, глухарче край пътя или просто слънцето, което грее през прозореца, това увеличава чувството на щастие и благосъстояние. Хората, участвали в изследването снимали това, което са забелязали и записвали чувствата си.

„Не става дума за часове навън или излети сред природата – казва Холи-Ан Пасмор, водещият автор на изследването – става дума за дърво на спирката в града и положителния ефект, който едно дърво може да има върху хората.“

В изследването участвали 395 души, разделени на две групи – едните трябвало да забелязват и снимат природни обекти, а другите – обекти направени от човека. И двете били сравнени с контролна група, която не трябвало гледа и да снима нищо. Както може да се очаква, групата, която снимала природни обекти, докладвала и най-много щастливи моменти.

„Разликата в благосъстоянието на участниците – тяхното щастие, чувство на въодушевление и степента на свързаност с другите хора, а не само с природата – беше значително по-високо“ – отбелязва Пасмор. Както потвърждат и предишни изследвания, хората, които обръщат внимание на природата, също се чувстват по-свързани с нея и с другите хора като цяло.

Участниците в изследването също така споделят повече просоциални нагласи: те са по-склонни да помагат на другите и да допринасят за общността.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Как да стимулираме „хормоните на щастието“

Добрите дела наистина носят щастие

Човек си избира сам богатството, здравето и щастието

10-те съвета за здраве и щастие от дъщерята на Петър Димков

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.