Откриха втори тайник на фараоните в Хеопсовата пирамида

пирамиди 1

Учени откриха втора скрита ниша в Голямата пирамида в Гиза. Тайникът на фараоните е с размер от 30 метра и е намерен чрез образен метод на базата на космически лъчи.

Първата подобна ниша в Хеопсовата пирамида е била открита през XIX век и е засилила допълнително интереса към Древен Египет.

30-метровият втори тайник се е намирал над голямата галерия в пирамидата, а предназначението му все още не е изяснено. В него не са открити артефакти, заради което археолозите се питат за какво ли е служил.

Голямата пирамида в Гиза, наричана още Хеопсова, е издигната за фараон, властвал между 2509 и 2483 година преди новата ера. Тя е висока 140 метра и е най-голямата пирамида в Гиза.

Посетителите ѝ трябва да преминат през дълъг тунел, за да стигнат до голямата галерия, която е дълга 47 метра и е висока 8 метра.

В Хеопсовата пирамида има няколко помещения, които според учените са изградени от древните архитекти, за да държат гробницата стабилна. Тяхната цел е била да облекчат натиска от каменните блокове.

Затова например е изградена Кралската камера и още няколко подобни пространства с по-малки размери.

Но според ръководителя на екипа, открил втория тайник – Хани Хепал от университета в Кайро, нишата е прекалено голяма, за да е използвана единствено за стабилност на пирамидата.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Стобските пирамиди – скалното чудо на Рила

Космическата археология набира скорост: Изгубени градове, пирамиди и дори библейският рай се виждат от сателити

Докторант откри древно канадско село с 10 000 години по-старо от египетските пирамиди

Неизвестна сила нарушава законите на физиката в пирамидите

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.