Откриха играчка на 3500 години

2

Детска играчка на повече от 3500 години показа собственикът на етнографския комплекс в Златоград Александър Митушев. Тя представлява стилизирана бронзова птица, най-вероятно щъркел. Главата й се движи и може да „пие“ вода. Изработена е от висококачествен бронз с примеси на сребро. Очите на птицата са от червен карнеол – полускъпоценен камък от Родопите.

Български учени, сред които историкът доц. Красимир Лещаков, твърдят, че това е единствената детска играчка от къснобронзовата епоха (XV-XI век пр. н. е.), откривана досега, съобщи проф. Николай Овчаров. Според него е възможно артефактът да има и култово предназначение. Намерена е случайно от хора в района на село Ягнево, община Кирково, и е предадена на Александър Митушев. Тя е част от неговата частна колекция, регистрирана в музея в Смолян.

През лятото край Ягнево – мястото, където е открита детската играчка, ще бъдат проведени археологически разкопки от сина на доц. Красимир Лещаков – Любомир Лещаков. Финансирането е осигурено от Александър Митушев.

инфо: cross.bg

Вижте още: 

СПИРАЩА ДЪХА ПЕЩЕРА, ОБЛИЦОВАНА С МИЛИОНИ РАКОВИНИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.