Откриха най-старите древноегипетски демони

5

Демонът Икенти като голяма птица с черна котешка глава.

Египтолог от Белгия е открил най-старото изображение на древноегипетски демони. Находката показва, че мислите за демонични същества са пълнили въображението на древните египтяни още преди 4000 години.

На рисунките, представени наскоро на международната конференция по древноегипетска демонология, проведена в университета на Суонсий (Swansea University), злите същества хващат своите жертви и им отрязват главите. Общо взето, кървави сцени.

Ваел Шербини (Wael Sherbiny), специалист по древноегипетски религиозни текстове, е открил изображения на два демона върху две гробници от Средното царство на Древен Египет, които са на повече от 4000 години.

Третият демон бил описан в 4000-годишен свитък, открит по-рано от изследователите в египетския музей в Кайро, където никой не си спомнил за него повече от 70 години. Това бил най-старият и най-дълъг египетски кожен манускрипт.

„Тези три демона вече са познати на учените благодарение на древни текстове. Но описанието на два от тях беше неизвестно досега – казва Шербини пред Discovery News.

Двата демона – единият Ин-теп (In-tep) във вид на куче-павиан, и Чери-бенут (Chery-benut) във вид на неопределена фигура с глава на човек – са представени като стражи на входа на сграда. Възможно е това да е било нещо като храм, който съдържа няколко стаи, охранявани от други демонични същества.

Ученият отбелязва, че освен имената на демоните няма други съпроводителни текстови елементи, които да обясняват същността на двете зли същества.

„Името на първия демон – Ин-теп – може да сочи, че той отсича главата като наказание за всеки нарушител на свещеното място“, казва Шербини.

Третият демон – Икенти (Ikenty) – бил пазител на огнената врата, която води към забранено място, криещо божествения образ. Отбелязва се, че изображението на демона вече е било добре познато на египтолозите и неведнъж е срещано от учените, изследващи културата на Древен Египет. Той е изобразен на гробница от Средното царство (1870–1830 г. пр.н.е.) във вид на птица с черна котешка глава.

Интересното е, че Шербини открил същия демон, но в по-различна „форма“ в по-древния кожен свитък. По същество тази рисунка се явява най-древното изображение на Икенти. „Текстовете сочат, че този демон мълниеносно е нападал и неизбежно е вземал в плен този, когото е виждал“, добавя Шербини.

Древните египтяни са вярвали, че светът е населен с огромно количество същества, притежаващи суперсили. Те можели да бъдат както добри, така и зли духове. „И те са играли роля в различни ситуации, засягащи различни сфери на човешкия живот, а също са имали възможност да въздействат върху човека и след неговата смърт“, обяснява ученият.

Изображенията на Ин-теп, Чери-бенут и Икенти сочат, че сложните и многоцветни рисунки на демонични същества от Новото царство (преди около 3500 г.) имат много по-древни корени, отколкото се е смятало преди.

Египтологът ще публикува изображенията на демоните в предстояща статия, където ще разкаже за мащабните изследвания, които включват комплексен анализ на текстовете, в които се появява описание на демоните.

инфо: megavselena.bg

Вижте още: 

ДЕМОНИ ОБЛАДАВАТ БОЛНИТЕ ОТ ШИЗОФРЕНИЯ, ТВЪРДИ УЧЕН

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.