Откриха огромни запаси от лед плитко под повърхността на Марс

марс

Учените са открили масивни отлагания на лед точно под повърхността на Марс. Отлаганията са на дълбочина само около 1 метър и тези огромни ледове достигат  дебелина от над 100 метра. Изследователите предполагат, че те покриват една трета от повърхността на планетата. Находищата на вода в замръзнало състояние, според изследователите, може един ден да подкрепи мисия до Марс, както и евентуалното изграждане на колония на Червената планета.

Използвайки данните изпратени от космическата сонда „Mars Reconnaissance Orbiter“ на НАСА, екип ръководен от Колин Дундас в Американското геологическо общество Флагстаф, Аризона, анализира повърхността на Червената планета. Техните резултати бяха публикувани в списание Science на 11.01.2018 г.

Когато са наблюдавали стръмни склонове на повърхността на Марс, наречени „скариди“ в осем участъка, учените са успели да открият големи количества лед, оголени от почвената ерозия. Въпреки, че наличието на ледове под повърхността на Марс е известно, това ново изследване на вертикалната му структура разкри информация за дебелината, наслояването и чистотата на този лед.

Подробните изображения показват стръмни скали от лед. Ледът може да освети части от историята на марсианския климат.
„Острите и стръмни склонове показват, че ледът е плътен и здрав“, пишат авторите. „Наличието на ленти с различни вариации на цветовете предполага слоеве, вероятно депонирани с промени в съотношението на лед и прах, при различни климатични условия.

„Ледените отлагания вероятно са възникнали като снеговалеж и сега са уплътнени в масивен лед на дебели пластове“, предполагат изследователите.

Ледът вероятно е сравнително нов, поради липсата на кратери на повърхността, под която е открит. Големи парчета ледена скала са се отчупили, това кара екипът да вярва, че ледът бавно се оттегля.

Слоевете лед под повърхността на Марс, смятат авторите, може да са дори по-обширни, отколкото техните резултати показват, тъй като на места те може да са покрита от по-дълбока почва.

За бъдещите изследователи на Марс тази информация ще бъде ключова. Астронавтите и вероятните колонисти на Марс, ще трябва да знаят колко дълбок, здрав и чист е ледът, за да се възползват напълно от ресурса. Един ден подземният лед ще бъде основен източник на вода за астронавтите и бъдещата колония.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Топ 3 мистерии на Марс – косите ви ще се изправят

От какво е „направен“ Марс?

Какво прави това гюле на Марс?

Учени: Ако на Марс има ванадий, значи е имало и живот

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.