Откриха странен радиосигнал от центъра на Млечния път

pixabay.com

Изследователите са открили странен радиосигнал от галактическия център на Млечния път, който изчезва и се появява отново.

Зитенг Уанг, докторант по физика в университета в Сидни, е изучил данните, събрани от австралийския радиотелескоп ASKAP в края на 2020 г., като той и неговият екип са открили 2 милиона обекта. Класификацията на единичен сигнал, идващ от галактическия център, объркал компютъра и изследователите. Този обект излъчвал мощни радиовълни през 2020 г. и неговата структура, както и поляризираното радиолъчение, не приличали на нищо, което изследователите са срещали преди.

Този странен обект не можел да бъде открит в рентгеновия, видимия или инфрачервения диапазон. В края на краищата радиосигналът изчезнал, въпреки че учените го слушали няколко месеца с помощта на два различни радиотелескопа. Но радиосигналът внезапно се появил отново около година след като го открили за първи път, но в рамките на един ден отново изчезнал.

Най-странното свойство на този нов сигнал е, че има много висока поляризация. Тоест светлината му се колебае само в една посока, но се променя с времето. Яркостта на обекта също се променя драстично, с коефициент 100, а сигналът се включва и изключва очевидно произволно, никога не сме виждали нещо подобно", каза Зитенг Уанг, водещ автор на новото изследване.

източник: actualno.com

Вижте още:

Curiosity откри на Марс възможно доказателство за извънземен живот

Физици дават шанс на пътуване със скорост по-бърза от тази на светлината

Повърхността на Луната има достатъчно кислород, за да поддържа живи милиарди хора

Черна дупка отвъд Млечния път разтегля звезда в елипса

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.