Отрязал ли е Ван Гог сам ухото си?

ван гог

Всеки е чувал историята за това как Ван Гог грабнал бръснач и отрязал част от ухото си. По-задълбочен анализ на историческите документи обаче говори, че това не е станало така. Има голяма вероятност ухото на Ван Гог да е било отрязано от неговия дългогодишен приятел и съквартирант Пол Гоген, с който се скарали.

Според популярната история, с която сме запомнили Ван Гог като откачения художник, който сам си е отрязал ухото, той се скарал с френския художник Пол Гоген през 1888г.

Една вечер, малко преди Коледа, двамата влезли в разгорещен спор. Ван Гог, уж за да докажел правотата си по някакъв въпрос, хванал един бръснач и отрязал част от ухото си – колко точно е отрязал е обект на друг спор, но не е отрязал цялата ушна мида, защото това би било смъртоносно.

Ван Гог и Гоген били добри приятели, дори много добри. Те живели заедно в южна Франция, в градче, което се превърнало в нещо като комуна за хората на изкуството. Днес, нови доказателства подсказват, че животът в дома на двамата художници не е бил толкова перфектен. Те често спорили за изкуство. Ван Гог смятал, че художникът трябвало да рисува каквото вижда, докато Гоген рисувал по памет. Когато на Гоген му писнало от непредсказуемите настроения на Ван Гог и обявил, че си тръгва, ситуацията станала опасна.

Анализът на писма, статии, дневници и свидетелски показания говори, че спорът между двамата е бил доста сериозен. Ван Гог хвърлил една винена чаша по Гоген, който пък отвърнал като замахнал с рапирата си… все пак говорим за Франция. Успял да закачи ухото му, макар да е било по-скоро инцидент, за който моментално е съжалил.

Ван Гог, който въпреки всичко държал на приятелството си с Гоген, вероятно не искал да му създаде неприятности със закона, затова не казал нищо на полицията. Когато Гоген бил разпитан обаче, той измислил историята за това как Ван Гог сам си отрязал ухото. Тя се базира изцяло на неговите думи.

Какво наистина се е случило в онази нощ едва ли някога ще разберем със сигурност.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още: 

ВЕЛИКИ ЛИЧНОСТИ, СТРАДАЛИ ОТ ПСИХИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.