Охкането облекчава болката

болкаОхкането облекчава болката, защото разсейва мозъка ни от неприятното усещане, установиха сингапурски учени, цитирани от в.“Дейли телеграф“.

Екип от Националния университет в Сингапуризследвал 56 доброволци, като те трябвало да държат ръцете си в много студена вода. Тези от тях, които охкали при болезненото усещане, издържали средно със 7 секунди по-дълго на изпитанието.

Преди учените смятаха, че охкаме при болка, за да предупредим останалите за опасността. Оказва се, че издаването на подобни звуци действа на мозъка ни обезболяващо. Поради тази причина всички народи имат специфични изрази за охкане – британците „оу“ или „оуч“, италианците – „айя“, китайците – „айо“, южноафриканците – „ейна“.

За тези звукосъчетания е характерна лесната артикулация, така че да могат да се произнасят почти инстинктивно при изпитване на болезнено усещане.

Изследователите разиграли различни ситуации при потапяне на ръцете на участниците в ледената вода. Те били принуждавани да стискат зъби и да не издават звуци, да чуват собственото си охкане или запис на охкане на други доброволци.

Тези, които издържали най-дълго на болката, били участниците, които охкали /30 сек/. След това се нареждали тези, които чували запис на чуждо охкане /23 сек./ С най-слаби постижения се оказали при онези, които били принудени да стискат зъби при болезненото усещане.

инфо: БТА

Вижте още: 

АМЕРИКАНКА РАЗБРА, ЧЕ Е БРЕМЕННА ЧАС ПРЕДИ ДА РОДИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.