Паника! Врабчетата у нас изчезват

врабче

Популациите на врабчета у нас драстично намаляват. През последните години малките птички в градовете са все по-голяма рядкост и числеността им се топи бързо, съобщава „Труд“. Големите населени места се оказват все по-непоносима среда за врабчетата – сред основните причини са намаляващите зелени площи, липсата на места за гнездене и замърсяванията.„Средата се променя и това пречи на живота им. Зелените площи намаляват, а тези, които остават са предимно с идеално окосен райграс, обработват се препарати и това убива насекомите. Врабчетата се хранят с тях в размножителния период и намирането на храна става все по-трудно“, обясни експертът Светослав Спасов.

Той допълни, че заради ремонтираните фасади на сградите стават все по-малко местата за гнездене като пукнатини и дупки. Птиците патриоти, които не мигрират, все по-трудно намират семена и друга храна през зимата.
Полските врабчета, които обитават селата, също драстично намаляват заради масовото им обезлюдяване.

„Където няма хора, няма кокошки и други домашни животни, няма и храна за врабчетата. Освен това опустяващите места се населяват с хищници и врабчетата изчезват“, обясни още експертът. По думите му врабчетата са индикатор за състоянието на средата, в която живеем, и намаляването им е показателно, че тя става все по-лоша.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.