Петата сила на природата може да бъде истинска и фантастична

Унгарски изследователи са потвърдили мащабно наблюдение от 2016 г. с второ подобно, като съобщават, че и двете доказват наличието на пета сила на природата и нов вид субатомна частица.

Учените използват ускорител на радиационни частици, за да взривят хелиеви ядра и да наблюдават експлозията.

Техните изследвания очакват партньорска проверка и вероятно ще предизвикат нова вълна от изследвания, за да се обясни видяното.

През 2016 г. Атила Краснахоркай съобщава сензационните новини по целия свят, когато неговият екип публикува открития на доказателства за наличието на пета сила на природата. Сега учените правят новини отново с второ наблюдение на същата сила, което може би е началото на единна теория за петата сила.

Проучването на хипотетичната пета сила и самото под-поле, е съсредоточено върху опитите да се обяснят липсващите частици в сегашното разбиране на физиката, като тъмна материя, която може да бъде разширена или утвърдена с важно ново откритие или доказателство. Учените и конкретно космолозите са поразени от количеството на Вселената, изградено от тъмна материя и тъмна енергия, които не може да се наблюдават, освен по косвени начини и които все още учените не разбират.

Първото наблюдение на изследователите през 2016 г. е на изотоп на берилий, а второто е на изотоп на хелий. И двете наблюдения включват косвени доказателства за сила, упражнена от нова форма на частици, които изследователите наричат X17 поради енергийния им потенциал от 17 мегаелектронволта. През 2016 г. изследователите написаха: „Отклонението между експерименталните и теоретичните ъглови корелации е значително и може да бъде описано, ако се приеме създаването и последващото разпадане на бозона.” Този нов бозон е предложената частица X17.

Краснахоркай и неговите колеги работят в унгарския изследователски център Atomki, където са използвали ускорител Van de Graaff за наблюдение на берилий през 2016 г. и хелий през 2019 г. Технологията датира от 30-те години на миналия век, заложена от циклотрон и по-късно синхротрон за някои цели, но все още е полезна и за много други.

Ускорителят Ван де Грааф изстрелва частици през вакуумна тръба при супер високи скорости. Екипът на Краснахоркай използва ускорителя, за да наблюдава разпадането на изотопи, когато ядрото се разрушава и частиците генерират светлина, докато излитат. Учените очакваха летящите частици да действат по определен начин поради закона за запазване на енергията, но те наблюдаваха различно поведение, което не може да се обясни със съществуващите знания.

Те позиционират новата частица X17 като причина за аномалиите, които са наблюдавали при два различни елемента. Берилият, крехък метал с атомно число 4, и хелий, благороден газ с атомно число 2, са сходни по начини, които могат да повлияят на наблюдението на аномалията на частиците X17 и в двата елемента. Предлаганият нов бозон освобождава 33 пъти повече енергия от електрон, но съществува само за една трилионна от секундата.

Списание Science Alert посочва, че учени от други екипи вече търсят частица, която отговаря на описанието на частицата X17. Колкото повече учени са на лов за петата сила, толкова по-вероятно е изследванията в крайна сметка да стигнат до едно единно обяснение за петата сила.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

10 от на най-странните факти във физиката

Теорията за паралелни вселени може да обясни една от най-големите мистерии във физиката

Знаете ли кои изобретения противоречат на законите на физиката?

Интересни факти за атомите

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.