Пет места у нас с чудотворна енергия

стойна

За чудесата на преподобна Стойна се говори отдавна. Хора от всички краища на страната са идвали при нея в търсене на лечение, небесна благословия и защита.

В село Златолист, недалеч от енергийната местност „Рупите“, лечителката е прекарала последните 30 години от живота си. Неин пътеводител е бил свети Георги. Дядо Слави ни разказва, че още в детска възраст тя е проявила интерес и на сън е говорила с него. Преподобна Стойна е дошла в Златолист от село Долна Сушица, Серско, в началото на миналия век. Животът й не е бил лек, а слепотата я застигнала след прекарана шарка, когато е била 6-годишна. Тогава се появили и способностите й на пророчица и лечителка.

Преподобна Стойна и до днес се смята, че е предшественик на пророчицата Ванга. Хората вярват, че молбите им за помощ се изпълват и намират за себе си решения на хиляди проблеми.

Храмът в Златолист, построен преди IX век още по тракийско време и до днес е запазил автентичния си облик. Носи името на свети Георги, който сам е довел Стойна по тези места. Така обяснила при идването си пророчицата. Чудото тук витае навсякъде. Днес в Златолист са останали да живеят шепа хора. Чудодейното присъствие на преподобна Стойна обаче повече от 70 години след смъртта й остава предпочитано място за уединение и търсене на спасение във вярата.

Няма кореняк варненец, който да не знае „Мостчето на желанията“ – едно от най-красивите и романтични места в Морската градина. Според поверието, ако минеш по този мост със затворени очи, като преди това си пожелаеш нещо, то непременно ще се сбъдне. Градската легенда носи още, че преди години, когато под моста е имало малко езеро с водни лилии, нещастно влюбените хвърляли в него монети. Вярвали, че така любовта им ще бъде споделена.

Днес, улисани в проблемите си и забързани в ежедневието, хората все по-рядко обръщат внимание на малкото дървено мостче близо до Алпинеума. И са раздвоени по въпроса – сбъдва или не желания то. Вярват или не в чудеса, и днес много преминаващите по моста продължават да гравират имената си по него и да заключват с катинари любовта си, с надеждата да пребъде.

Чудеса се случват и в сърцето на столицата. Хиляди са хората, чиито молитви са се сбъднали в Руската църква. Храмът е построен в началото на XX век и освен с внушителна архитектура той е известен и с чудесата си. Пътят на сбъднати желания започва от криптата на храма, в която е положен гроба на архиепископ Серафим.

Историята разказва, че желанието на архиепископ Серфаим е да чува хорските молитви, чрез писма. Именно заради това стотици хора идват тук, в малката крипта, за да напишат своята молитва. Листчетата, на които хората пишат своите желания се слагат в кутията до гроба на дядо Серафим. Не се четат от никого, уверяват от храма, а биват изгаряни, защото не е хубаво да бъдат четени – все пак това е обръщение към дядо Серафим.

Отварят се понякога, защото хората често оставят пари, които отиват за нуждите на храма. Кутиите се пълнят много бързо, само за седмица, а по празниците и за няколко дни. Здравето е най-честата причина, хората да идват тук. Хиляди са примерите на излекувани хора, след молитва в криптата. Има и случаи, когато след дълги молитви, жени забременяват. Според архимандрит Фили силната вяра е ключът към сбъднатите молитви. А ако чудото ни сполети, не бива да забравяме да благодарим, пише News7.

Рила планина привлича не само с уникалната си природа. Тук се намира едно от най-светите места у нас – Рилският манастир. Хора от близо и далеч идват да се помолят и да търсят отговор на молбите си към светеца Иван Рилски, наречен Чудотворец. Високо в планината и до днес е запазено мястото, където светецът, живял около 876 г., е прекарал по-голямата част от живота си. Прехранвал се е с корени и плодове и е търсил път към божественото.

Проходът от едри камъни, от където светецът е преминавал, е запазен както някога. Според поверието, ако успееш да се изкачиш и промушиш в отвора измежду огромни скални късове, значи Бог е чул молбите ти и те е опростил.

Вълшебното езерце в Леденика е събрало капка по капка бистрата вода, която сълзи по сталактоните и пълни каменната чаша в края на един от тунелите. Легендата разказва, че водата е от
стеклите се сълзи на планината. Затова тя е вълшебна и лекува.

Стотици жълти и бели монети искрят на дъното и пазят спомени за хората, пожелали си да се върнат отново на това приказно място. Песента на капките не спира и привлича като магнит въображението към езерото на сбъднатите желания.

инфо: novinar.bg

Вижте още: 

МЕСТА В БЪЛГАРИЯ, ЗА КОИТО СЕ СЧИТА, ЧЕ СБЪДВАТ ЖЕЛАНИЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Един коментар
  1. Stoyan Litov 8 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.