Писателите и предизвестеното бъдеще: литературни фантазии, които днес вече са факт

подводница

При това става дума за такива известни художествени произведения като „Пътешествията на Гъливер“ на Джонатан Суифт, „От Земята до Луната за… 97 часа и 20 минути“ на Жул Верн и т.н.

ДВАТА СПЪТНИКА НА МАРС

150 години преди официалното им откриване наличието на два спътника на Червената планета „случайно“ е предсказано от Джонатан Суифт в третата част на глава 3 от „Пътешествията на Гъливер“ (1726 г.). Там се описва летящият остров Лапута и се казва, че астрономите на Лапута са открили два спътника на Марс. През 1872 г. е установено, че планетата наистина има два спътника – Фобос и Деймос, които се намират на разстояние съответно 1,4 и 3,5 марсиански диаметъра от центъра на Червената планета.

СЛЪНЧЕВОТО ПЛАТНО

През 1865 г. Жул Верн в „От Земята до Луната за…97 часа и 20 минути“ представя идеята за слънчевото платно. 145 години по-късно, през 2010 г. първото слънчево платно – IKAROS, е използвано успешно.

ЕВРОСЪЮЗЪТ

Английският писател фантаст Джон Бранър в книгата си Stand on Zanzibar (1968 г.) предсказва създаването на Европейския съюз, който е основан на 1 ноември 1993 г. (Маастрихт, Холандия).

ЕЛЕКТРИЧЕСКА ПОДВОДНИЦА

Пет години след книгата си „От Земята до Луната…“ Жул Верн пише „20 000 левги под водата“ (1870 г.), в която разказва за подвизите на електрическа подводница.90 години по-късно, през 60-те на XX в., електрическите подводници са въведени в експлоатация.

КРЕДИТНАТА КАРТА

В знаменитата си социалистическа утопия „Поглед назад“ (1888 г.) Едуард Белами предсказва използването на кредитни карти, които са изобретени 62 години по-късно.

ВЪЗДУШНАТА РЕКЛАМА

В книгата на Жул Верн „През 2889 година“ (1889 г.) се споменават самолети, изписващи съобщения в небето (въздушна реклама). 26 години по-късно, през 1915 г., това е направено за първи път на авиационно шоу в Сан Франциско.

АВТОМАТИЧНАТА ВРАТА

Morkadis

През 1899 г. Хърбърт Джордж Уелс разказва за автоматично отварящи се врати в романа си „Когато спящият се събуди“. Те са изобретени през 1960 г., т.е. 60 години по-късно, и са въведени за експлоатация в магазини, аптеки и други учреждения.

БИОНИЧЕСКИ КРАЙНИЦИ

Фантастичният роман на Мартин Кайдин „Киборг“ (1972 г.) описва историята на човек, чиито повредени органи се заменят с механични прибори. А през 2013 г. е направена първата бионическа протеза на крак. ТАНКОВЕТЕ През 1903 г. Хърбърт Уелс пише книгата „Сухопътните броне-носци“, в която разказва главно за танкове. 13 години по-късно, по време на Първата световна война, са използвани първите танкове.

ИНТЕРНЕТ

Във футуристичния криминален роман от 1984 г. „Невромантик“ Уилям Гибсън разказва историята на пропаднал хакер и кибер-престъпник, който се лекува и възстановява способността си да излиза в киберпространството.„Невромантик“ е не само първият роман, спечелил и трите научнофантастични награди -„Хюго“, „Небюла” и наградата на Филип К. Дик, и вдъхновява братя Вачовски за създаването на филма „Матрицата”, но и предсказва появата на киберпространството и компютърните хакери.

ДЕКЕКТОР НА ЛЪЖАТА През 1910 г. Едуин Балмър и Уилям Бригс Макхарт в книгата си „Постиженията на Лутър Трент“ споменават за тест на детектора на лъжата. .14 години по-късно, през 1924 г., е използван първият тест на детектор на лъжата.

инфо: popantofi.com

Вижте още:

100 години по-късно предсказанията на Циолковски са изключително точни

Най-стряскащите предсказания на Стивън Хокинг за бъдещето

15 научнофантастични предсказания, които се сбъднаха

Фаталните предсказания

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.