Писмеността в Перу е възникнала преди 4500 г.

1Археолозите твърдят, че има все повече доказателства, че писмеността е съществувала преди около 5000 години в древен Перу и че обществата, които са живеели в тази част на света вече са започнали да разработват начин за комуникация чрез писмени знаци, точно както се случи с древните шумери и египтяни също преди пет хилядолетия.

Първите признаци на писмен език са разположени в едно място, наречено Чекта (Checta), открита през 1925 г. от монсиньор Педро Вилар Кордова. Археологическият обект се намира в долината на река Шийон, в района на Санта Роса де Quives, в провинция Санта. Намира на три часа път от Лима.

На десния бряг на рекичката Alcaparrosa са открити най-малко 500 quilcas или петроглифи. При последните проучвания изследователите са открили, че графиката на скалите съответстват на четири различни културни периоди и много от въпросните са били повдигнати в археологическата общност.

Археологът Гори Туми Ечевариа, председател на Асоциацията на перуанския Rupestrian Art (APAR) е изследовател на местността от 2009 г., за да докаже, че данните, отразени в Checta имат скрити съобщения, които се очаква да се дешифрират.

Ечевариа твърди, че най-важното изследване се прави като се дефинира времето и последователността на обекта. В крайна сметка се разбира, че той има 4 фази. Първата фаза, съответства на времето от 2500-2000 г. пр. Хр. и се състои в извършване на малки дупки в скалите.

Втората фаза, която варира от 2200-1000 г. пр. Хр. е с абстрактно-геометрични форми като кръгове, кръгчета с точки, кръстове, спирали, прави и криволичещи линии и т.н., считани за писане. Третата фаза (1200-600 г. пр. Хр.) се състои от полу-естествени причини, докато фаза четири (800-200 г. пр. Хр.), представлява amarus – змии.

С тази стъпка, Туми Ечевариа успя да индивидуализира всеки мотив на втората фаза и да види дали има модел в други скали. След анализа на петроглифите, той е бил убеден, че прекъснатите кръгове, линии и вълнообразни линии, спирали и други символи са били повторни явления.

Според хипотезата на археолога Гори Туми, тази система на писане би имала връзка с древните традиции в Амазония. Ключът за разчитане на тези кодове е в древните познания на амазонските народи, тъй като има свидетелства за общностите, като например Янешас (Yaneshas),  които твърдят, че са правили поклоннически пътувания до Сентрал Коуст.

инфо: chudesa.net

Вижте още: 

ТАЙНАТА НА ДРЕВНИТЕ ХИРУРЗИ ОТ ПЕРУ КОПИРАНО

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.