Плацебо ефектът, или умът като лечител

мисълИзследване върху ефекта на плацебото прави невероятни разкрития за силата на вярата и ума. Плацебото е било създадено, за да могат в клинични проучвания да се контролират внушението, въображението и пристрастяването, както при изследователите, така и при пациентите.

Когато плацебо било представено за първи път в медицински изследвания, изследователите още не са знаели как се предизвиква този ефект. Когато неврологията се е развила достатъчно, станало ясно, че вярата предизвиква много специфични и мощни физиологични реакции.

Изследванията показват, че съществуват множество плацебо ефекти, т.е. има много начини плацебо да влияе на тялото и ума, да лекува в зависимост от терапията или състоянието. Това изследване показва, че плацебо ефектът е резултат от освобождаването на невротрансмитери, въздейства върху определени области на мозъка и също така отразява действието на фармацевтичните лекарства върху човешката физиология.

Не случайно фармацевтите се плашат от думите „плацебо ефект“. В клинични опити е доказано преимуществото на плацебо над активните лекарства и особено над антидепресантите.


Антидепресанти срещу плацебо

През 1998 г. изследователи публикували анализ на ефективността на шестнадесет антидепресанти. Те открили, че 25% от ефективността се дължат на специфичното действие на лекарството, 25% се дължат на спонтанна ремисия, а останалите 50% се дължат на ефекта на плацебо. Десет години по-късно бил публикуван друг анализ от клинични тестове на четири съвременни антидепресанти. Той показал, че антидепресантите действат само върху пациенти с лека форма на заболяване. На пациенти с умерена форма на депресия тези антидепресанти изобщо не са повлияли.

Умът като лечител

Изследване на ефекта на плацебо доказва, че умът е способен на велики подвизи в изцеление на тялото, което наистина не е изненада, имайки предвид, че тялото е един изключително интелигентен организъм. Хората са успявали да се лекуват много преди откриването на модерните медицински техники. В продължение на хиляди години шаманите са лекували, като често се прибягвали и до ефекта на плацебо. Те давали на пациентите надежда и чрез очакванията умът инициирал промени в физиологията, при което тялото само се излекувало.

Психосоциални фактори на плацебо

Оказва се, че плацебо ефектът е в силата на вярването и е свързан с множество психосоциални фактори. Един от тях е очакването, което се отнася до намаляване на тревожността или до очакването на наградата. Друг фактор е социалният елемент, при който пациентите оздравяват, защото виждат как другите хора около тях се излекуват.

Плацебо ефектът вниква в сложността на съзнанието и показва колко малко знаем за ума и способността му да лекува. Събират се научни доказателства за възможността съзнанието да има неограничени оздравителни способности.

Плацебо наподобява ефекта от вземането на лекарства

Изследванията показват, че плацебо наподобява ефекта на лекарствата, когато пациентът е бил подложен на медикаменти преди плацебо. И което е още по-невероятно плацебо ефектът може дори да се засили въз основа на това, което е казано на пациента по отношение на лечението.

Ритуал на терапевтичен акт

Плацебо ефект е явление дух-тяло, което започва в мозъка, води до клинично подобрение, и е тясно свързан с ритуала на терапевтичен акт. Този ритуал включва неща като хората в стаята, изречените думи, спринцовки или други устройства и дори цвета на хапчето.

Morkadis

Един от най-важните фактори, които предизвикват очаквания и убеждения е словесното внушение. Думите като част от терапията имат мощен ефект върху тялото. Това е важно да се помни, защото собствените ни думи на базата на нашите вродени вярвания са част от собствения ни терапия всеки един ден от живота ни.

Вашият тяло-ум ви слуша

Плацебо ефект подсилва значението на вярата за здравето и благосъстоянието. Бъдете позитивни в това, което казвате, и прозорливи за това, което вярваме. Вашият тяло-ум ви слуша.

инфо: pozitivno.bg

Вижте още:

ИЗПОЛЗВАЙТЕ СИЛАТА СИ, ЗА ДА СЪЗДАВАТЕ ОБСТОЯТЕЛСТВА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.