Повишена радиация в Северна Европа. Кой е източникът?

На 26 юни Международната система за мониторинг съобщи, че е регистрирала превишение на концентрацията на изотопите цезий-134, цезий-137 и рутений-103 над Североизточна Европа на 22-23 юни, пише БГНЕС.

Според данните, те “вероятно произхождат от дейност за граждански цели”, пише AFP, цитирана от 24 часа. Повишената радиация е безвредна за хората, сочат проучванията на няколко правителства, проверили данните. Потвръди го и изпълнителният секретар на организацията Ласина Зербо.

В Twitter организацията публикува и карта, според която източникът на тази лека радиоактивност се намира в район, обхващащ южните части на Швеция и Финландия, Естония, Латвия, и зона, обхващаща северозападната част на Русия, включително Санкт Петербург.

До този момент холандските специалисти не са в състояние да определят източника на радиоактивните частици. Това съобщи в неделя Холандският национален институт за здраве и околна среда.

Холандският национален институт за здраве и околна среда е извършил измервания, за да определи източника на тези радиоактивни изотопи. Проучването е показало, че те са „пристигнали в Скандинавия от посока западната част на Русия“. „Въпреки това, не е възможно да се определи източника им поради ограничения обем данни“, подчерта организацията. „В момента страната на произход не може да бъде определена.“

Освен руски в района има и финландски и шведски атомни електроцентрали. Но данни за инцидент там също няма, а балтийските страни нямат атомни електроцентрали, уточнява АФП.

Руската агенция ТАСС побърза да опровергае предположенията, като цитира говорител на руския ядрен оператор “Росенергоатом”. Според него двете ядрени централи в Северозападна Русия не са съобщили за никакви проблеми. Централата “Ленинградская” край Санкт Петербург и централата “Колская” край Мурманск работят нормално, посочва руската медия. От “Росхидромет” също опровергаха твърдението, като заявиха за Интерфакс, че край Балтийско море не е открито повишение на нивата на радиоактивни частици. Станцията, разположена в района, не отчита данни над нормата.

Радиационната обстановка у нас е без изменение

Няма изменение в радиационната обстановка в България, заяви заместник-председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Борислав Станимиров.

“От събота – б.р. имаме информация, че в района на Швеция са се появили ниски стойности на изменение на радиационната обстановка. Имахме запитване от Международната агенция в този период дали в нашата страна се е случвала някаква авария. Естествено, при нас няма такъв случай”, каза Станимиров пред БНР.

Експертът добави, че радиационната обстановка по данни на Националната система за радиационен мониторинг е без изменение в последните три седмици.

източник: actualno.com

Вижте още:

Колко радиация е смъртоносна

Аварии с изпускане на радиация, за които в СССР мълчаха

4 малко известни места по света с убийствена радиация, за която е виновен човекът

Радиация 100 000 пъти над нормата край потънала съветска подводница

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.