Половината от мозъка ни е буден, когато спим на непознато място

Събуждането изведнъж посред нощ в хотелска стая, в къщата на приятел, или дори в старото ви легло може да бъде объркващо преживяване. Усещате някакво странно чувство на паника: чувствате се дезориентирани. Най-малкият звук може да ви събуди.

Вашият вътрешен компас изглежда се върти в продължение на няколко секунди, докато се опитвате да се осъзнаете и да си спомните къде сте. На следващата сутрин не се чувствате отпочинали: все още се отърсвате от последиците на лошия сън, преди да слезете за закуска или да се присъедините към своите домакини, които, разбира се, са спали много добре. За щастие, на следващата вечер обикновено е много по-лесно да заспите.

Екип от изследователи от Университета “Браун” наскоро публикува откритията си за „eфектът от първата нощ“ в списание Current Biology.

Използвайки техники за неврообразна диагностика, изследователите открили, че само половината от мозъка заспива напълно, докато другата половина остава частично будна като един вид „нощна стража“.

Според констатациите им, тази функция служи като „акт за оцеляване при една непозната и потенциално опасна среда, като поддържа едното полукълбо по-бдително като нощен часовник, който събужда спящия, щом засече непознати външни сигнали“.

С други думи, едното полукълбо остава нащрек, за да ви предпази от потенциална опасност. Такава практика съществува и при животните.
„Знаем, че и по време на сън при морските бозайници и някои птици, едното полукълбо на мозъка спи, докато другото “наблюдава“, заяви съавторът на изследването Юка Сасаки.

Любопитно е, че изследователите отбелязват, че, поне при хората, лявото полукълбо е по-бдителни от дясното, но все още предстои да разберем защо.

Така или иначе, вие ще се чувствате по-добре след първата нощ в това ново странно място и най-вече, след като се върнете в уюта на собственото си легло, завършва A Plus.

източник: obekti.bg

Вижте още:

По време на сън могат да се появят тези необичайни явления

Сънищата не се сбъдват, те са реалност

Според науката креативните хора са по-склонни да убиват други човешки същества в сънищата си

Най-често пророческите сънища предупреждават за опасност

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.