Постоянно изчезващият остров

5

Карта от 1846 г., на която се вижда о-в Бермеха.

През 70-те години на миналия век остров Бермеха служил като маркираща граница за икономическата зона на Мексико. Само двадесет години по-късно островът изчезнал безследно.

Всъщност не изчезнал само островът. Загубили се и документи, отнасящи се до договорености за крупни количества нефт. Това породило и конспиративни теории, според които Централното разузнавателно управление (ЦРУ) е направило нещо, така че островът да изчезне от лицето на Земята. Тяхната цел била в крайна сметка всичкият нефт да попадне в ръцете на САЩ. Най-известната теория е, че ЦРУ всъщност е взривило острова, за да разшири икономическата зона на САЩ.

Островът е споменат отново в книга за мексиканските острови през 1998 г., но там напълно е пренебрегнат факта, че скорошна експедиция, търсеща загадъчното парче земя, не е намерила никаква следа от него.

За първи път за острова споменава Алонсо де Санта Круз, който изготвя списък на островите около Юкатанския полуостров през 1539 г. Точното му местоположение е посочено от Алонсо де Чавес през 1540 г. Чавес пише, че в далечината малкият остров има „светъл или червеникав отенък“. Оттам идва и името му Бермеха (червен). Според френскомексиканския картограф Мишел Колпа след 1844 г. островът е потънал на над 100 метра под повърхността.

Съществуват спекулации, че през 1997 г. мексиканското правителство е изпратило специалисти, които трябвало да локализират острова, но и те се върнали с празни ръце. Последвалата експедиция през 2009 г. също била неуспешна и тогава се появили мнения, че островът всъщност никога не е съществувал.

Но възможно ли е толкова много хора да са го виждали в продължение на няколко века и всички те да са се заблуждавали? Или пък евентуалното му стратегическо местоположение да е принуждавало няколко поколения да си измислят. Сигурно е само, че мистерията на остров Бермеха няма да бъде разкрита скоро.

инфо: megavselena.bg

Вижте още: 

ЦИВИЛИЗАЦИЯ, ПОГЪЛНАТА ОТ ДЖУНГЛАТА: ЗЛОВЕЩАТА ИСТОРИЯ НА ОСТРОВ РОС

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.