Предмети и талисмани за защита срещу всяко зло

 

От древни времена човекът се стреми да се запази от въздействието на зли сили, за каквито са се смятали най-вече природните катаклизми и житейските трудности и нещастия, а по-късно военните конфликти или дългите отсъствия от родното място заради наложителни пътувания.

За тази цел хората започнали да изработват или намират и пазят предмети, с които смятали, че ще постигнат защита за себе си и своите близки. Наричали тези дребни предмети тотеми, амулети, талисмани, но става въпрос за вещи с едно и също предназначение.

Тайнствените пазители според представите притежават магически сили, имат свръхестествени способности. На арабски ги наричат амулети, което просто значи нещо, което е закачено на врата, висулки. Предназначението им е да осъществят връзка между този, който притежава амулета и силите, заложени в самия предмет.

Внушението е основната сила на предмета всъщност, тъй като притежателят му вярва в своята неуязвимост, докато го носи. По същността си тези вещи могат да бъдат украшения с всякакви символи, които се дълбаят или гравират върху материали от рода на дървото, метала, костите, раковините, кристала и други.

В древен Египет за най-силни защитници срещу злото се смятали амулети с изображения на боговете, а юдеите залагали на геометричните фигури, но гравирали и имената на ангели и божието име.

В българската традиция амулетите и талисманите имат своето важно място, както навсякъде по света. Служат както за украса, така и за предпазване от зли сили, урочасване и болести.

Най-старите амулети са правени от растения, билки или части от кората на дърветата. Предназначени са най-вече за защита на жените и децата, които са особено уязвими при нещастия. Срещу магии се използвало киченето с цветя, заради убеждението, че техният аромат гони злото.

В по-късни етапи в развитието на вярванията започват да се използват и други предпазни средства срещу лошо стечение на обстоятелствата. Това са предмети, свързани със земеделската работа и скотовъдството. Християнството заменя езическите символи с християнски. Кръстът се смята за особено силна защита.

За защита на дома особено актуална е солта. Поръсването на прага, ъглите на стаите, около леглата се смята за достатъчно силно средство, тъй като кристалната структура на солта я прави силен енергиен защитник. Бродериите имат същата функция, а освен това успокояват нервите и са добро средство срещу стреса. Най-силна защита получаваме от тези предмети, които сме изработили сами.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Скарабеят е талисман, привличащ властта и богатството

Сложете това в портфейла си: Талисман, който привлича пари

Талисмани срещу вредни енергийни влияния

Какви изображения са подходящи за талисмани за различните знаци

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.