Предстои най-продължителното пълно лунно затъмнение от век насам!

кървава луна

Явлението ще започне в 20:13 часа българско време, когато земната сянка ще докосне Луната. Пълната фаза ще продължи от 22:30 на 27 юли до 01:14 часа на 28 юли. Заъмнението ще бъде видимо от Африка, Близкия изток, Индия, Австралия и отделни части на Европа. Това лунно затъмнение е толкова дълго, тъй като спътникът ще мине почти през центъра на сянката на Земята. Ако е покрайнините на сянката, то няма да трае толкова дълго. Ако е изцяло извън нея, то затъмнението ще е частично. Снимка: Shutterstock

На 27 юли част от жителите на Земята ще имат възможността да се насладят на едно рядко небесно явление – -най-дългото пълно лунно затъмнение на века, пише Live Science. Нашата планета ще се намести точно между Луната и Слънцето, а сянката й ще закрие напълно спътника. Нещо повече – вместо да изглежда като едно най-обикновено черно петно на небосвода, Луната ще излъчва и слаб кърваво-червен оттенък.

Да, става дума за Кървава Луна. Но докато днес любителите на астрономията ще гледат небето в захлас (стига да са на правилното място), преди много години хората са възприемали промяната в оттенъка на спътника като знамение за нещо ужасяващо.

Така например според народните предания Христофор Колумб е знаел, че на 29 февруари 1504 г. ще има лунно затъмнение и съответно – се е възползвал от това, след като в продължение на цели шест месеца не е могъл да се измъкне от остров, известен като Ямайка. С течение на времето щедростта на местния народ (аравак) започнала да намалява. Колумб и хората му започнали да гладуват. Именно тогава известният мореплавател и търговец се обърнал за помощ към алманах, публикуван от немския астроном и математик Йохан Мюлер фон Кьонигсберг, известен още като Региомонтан. Така той научил за предстоящото лунно затъмнение.

Колумб казал на аравак, че неговият бог се е разгневил от факта, че не дават храна на нашествениците и че възнамерява да скрие Луната от небосвода (или че ще се „изпълни с гняв“ за 3 дни). Когато Кървавата луна се появила на небето през следващата неделя, аравак били ужасени. Те се съгласили да дават на хората на Колумб всичко, от което се нуждаят, само и само разгневеният бог да върне обикновената Луна.

На 27 юли ще станем свидетели и на още едно рядко явление, което се случва веднъж на 15 години.

Планетата Марс ще бъде в опозиция със Слънцето. Явлението се нарича велико противостояние на Марс. Планетата ще бъде изключително ярка и ще се вижда като червена звезда.

Така в небето ще успеем да забележим цели два червени обекта – Марс и Луната.

През 2003 година Червената планета беше на разстояние 56 млн. км. Този път ще бъде на 57,6 млн. км и ще бъде 10 пъти по-ярък от обикновено.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

10 любопитни факта за Луната

Мъск: Бази на Марс и Луната могат да съхранят човека в случай на Трета световна война

Какво би станало ако Луната изчезне?

Имали ли са нацистите база на Луната и още…

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.