Престъплението, което разтърси Великобритания: Ейприъл Джоунс

Снимка: kriminalnidosieta.com

На 1 октомври 2012 г. отвличането на петгодишната Ейприъл Джоунс белязва семейството и общността завинаги. Издирването, в което се включва дори армията, продължава шест месеца и се превръща в най-мащабното в историята на Великобритания, но детето така и не е открито до ден днешен.

Отвличането

Този делничен ден по нищо не се различава от останалите за семейство Джоунс и както всеки друг денят започва със закуска и завеждане на двете по-малки деца на училище. Пол и Корал Джоунс живеят в малкия уелски град Макънлеф, заедно с трите си деца – Джазмин, Харли и Ейприл. И за двамата това е втори брак, от който на 4 април 2007 г. се ражда Ейприъл. Поради това, че тя се ражда недоносена /34 седмица/, а по-късно диагностицирана с частична церебрална пареза, малката е най-глезеното и обичано дете от всички членове на семейството.

След приключване на учебния ден, родителите присъстват на родителска среща в училището, докато дъщеря им е на седмичните си уроци по плуване, след което всички се прибират вкъщи. На гости идва седемгодишното съседско дете и двете момиченца вечерят и гледат анимация. След като анимацията свършва, двете деца искат да излязат пред къщата, за да карат колело, но им се отказва, защото е седем вечерта и е вече тъмно. Малката Ейприъл, знаейки как да манипулира родителите си, започва да плаче и убеждава, докато най-накрая те се съгласяват да я пуснат, но само за 20 минути и това е последният път, когато я виждат.

След като детето се забавя, в 19:30 ч. Корал изпраща брат й Харли да я прибере, мислейки си, че Ейприъл се е заиграла и е забравила за уговорката да не се бави. Само минути по-късно Харли връхлита в къщата в истерия, крещейки; ” Отвлекли са я, качила се е в някаква кола”. Съседите наоколо прииждат, привлечени от писъците на момчето, и разбирайки какво се е случило, се втурват да търсят детето, докато в това време майката звъни в полицията..

Единствен свидетел на отвличането е седемгодишната приятелка на Ейприъл, която описва колата, в която детето доброволно се е качило, като по-голяма от обикновена кола и по-малка от ван, но най-важна следа в тези показания е, че момичето се е качило на мястото на шофьора. От това полицията стига до заключението, че колата е с ляв волан, а такива са рядкост в Уелс – в малкото градче Макънлеф има само една и собственика й е Марк Бригър.

Марк Бригър

Марк Бригър е много противоречива личност. Роден на 6 ноември 1965 г. той е средното от трите деца на полицай и домакиня. Израства в Лондон, където завършва с много добър успех гимназията и освен че е хванат да краде на 19 години, няма кой знае какви други сериозни сблъсъци с органите на реда.

Снимка: kriminalnidosieta.com

Марк Бригър

През 80-те години среща младо момиче от Уелс, в което се влюбва и се мести в тихото градче Макънлеф, където остава дори и след като връзката се разпада. Всички в градчето го познават като учтив и винаги готов да помогне, но много непостоянен в работата и връзките си с жените. До 2002 г. има вече шест деца от четири различни жени и многобройни бивши приятелки. По подобен начин сменя и работните си места. Единственото нещо, в което е постоянен, е любовта му към чашката. Той е чест посетител в местната кръчма, където срещу питие разказва измислени истории за преживяванията си в армията като таен агент.

Неговият джип “Ланд Ровър” с ляв волан го поставя като главен заподозрян засега.

Издирването на Ейприъл Джоунс

Само часове след като новината за отвлечено дете се разпространява, стотици местни жители се включват в търсенето на изчезналото дете. Полицията блокира всички пътища с надеждата, че ще открият колата, в която е малката Джоунс, но без резултат. На следващия ден сутринта пристигат още доброволци от близки и по-далечни населени места, които, заедно с полицейски служители и войници, претърсват огромна по размери местност, с надежда да открият детето, или поне някаква следа от него. В издирването се включват водолази и хеликоптери, но въпреки усилията, не откриват никаква следа от малката Ейприъл.

Morkadis

На 3 октомври родителите отправят сърцераздирателна молба към похитителя по телевизията да не наранява дъщеря им и да й позволи да се върне вкъщи. На следващия ден министър-председателят Дейвид Камерън се обръща към цялата нация с призив за съдействие.

На 5 октомври полицията вече разследва случай на похищение и убийство на дете.

Разследване и арест

Разследването на похищението на Ейприл започва още на другия ден. Най-добрите детективи от Уелс и Англия работят в тясно сътрудничество. Описанието на мястото на похищението и колата, в която се е качило детето, са във всички медии и очевидци започват да се обаждат с информация. Жена, която си разхожда кучето, вижда Бригър да обикаля около гаражите в квартала, говорейки си сам и не реагира на поздрава й, което й се струва странно при положение, че той е бил винаги учтив преди това. Друг очевидец е видял описаната кола, която е обикаляла в района, отивайки до края на улицата и връщайки се отново в начална позиция няколко пъти. Обажда се и майката на десетгодишно момиче, приятелка на дъщерята на Марк, която малко по-рано същата вечер го засича в квартала и той я кани на гости с преспиване в къщата си, казвайки й , че дъщеря му ще бъде там. Момичето отказва с извинението, че на другия ден е на училище.

Снимка: kriminalnidosieta.com

Пол, Корал и Харли

Още на 2 октомври следобяд привикват Марк Бригър за разпит и на 4-и той официално е арестуван за отвличане и убийство на дете. Близките на Ейприъл, които са се надявали, че тя е все още жива, са опустошени от новината, но отказват да повярват.

Признание

Първоначално Бригър отрича да има каквато и да е връзка с изчезването на Ейприъл, но показнията на свидетели, които са го видели в района, където живее тя, продължават да валят и той признава, че е бил в квартала, но само да види две от децата си, които живеят наблизо.

При претърсването и експертизата на автомобила му са открити много здраво тиксо и въже, както и ДНК-то на детето. Притиснат от доказателствата Марк Бригър най-после признава, че е бил в близост до мястото, където е играла Ейприъл. Сутринта на 1 октомври последната му приятелка къса с него чрез съобщение и той цял ден се утешава с алкохол. По-късно присъства на родителска среща в училището, в което учи Ейприъл, след която се мотае безцелно с колата си около квартала на семейство Джоунс . Признава, че е бил много пиян и не е забелязал момичето, каращо колело. Марк блъска детето, след което се паникьосва, товари тялото му в колата си, но от там нататък няма спомени какво е направил с трупа. Продължава да твърди, че от шока и алкохола е получил амнезия и не помни нищо.

Полицаите не вярват, че това е просто злополука, но единственият свидетел, който е видял Ейприъл да се качва жива и доброволно в колата му е на седем години и показанията й нямат тежест в съда

Разбирайки, че Бригър няма да признае нищо повече, детективите се обръщат към съда с молба за обиск на къщата на заподозрения.

Обиск

Полицията се отправя към къщата на Марк Бригър, намираща се на няколко километра извън Макънлеф. Влизайки, първото нещо, което им прави впечатление е, че вътре е прекалено топло. Усеща се и силна миризма на почистващи препарати и освежители за въздух. Пръски кръв с ДНК-то на Ейприл са открити във ваната, върху завесата на душа, както и на предната част на панталона на Марк. По-обилно количество кръв откриват във всекидневната, пред камината, където най-вероятно е била нападната. В камината са открити силно обгорени малки частици от череп, но не успяват да извлекат ДНК от тях.

В компютъра на заподозрения откриват стотици снимки на деца в няколко папки озаглавени; ” Под 10″, ” Над 10″ и” Тийн”. В третата папка откриват много снимки на по-голямата сестра на Ейприъл. Повечето от снимките са на местни деца, както и деца на негови приятели, които Марк е свалял от Фейсбук. Открити са също така и DVD дискове, съдържащи анимация с изнасилване и измъчване на деца. Не откриват трупа на детето, но на база на останалите доказателства и свидетели прокуратурата започва да сглобява случая, като целта им е Марк Бригър да бъде осъден до живот.

Възстановка

След като приятелката му изпраща съобщение, в което прекратява връзката им, Марк Бригър се обажда на шефа си, че няма да ходи на работа и започва алкохолен маратон. Същият ден изпива 25 кутии със сайдер (ябълкова бира) и изпраща съобщения във Фейсбук на четири жени, в които ги кани на среща. По някое време пали колата и кара до града да осребри чека от помощите си и да купи още алкохол, след което се прибира. Продължава да пие и прекарва няколко часа в разглеждане на снимки на местна тийнейджърка, дъщеря на негов приятел. В късния следобед гледа на компютъра си порнографска анимация с изнасилване на завързани деца, докато продължава да пие.

Вечерта отива на родителска среща в училището на Ейприъл Джоунс, в което ходи и една от дъщерите му и прекарва там около 20 минути. След като напуска училището, вижда две момичета на 10 и на 8 години и кани по-голямото на гости, но то отказва. Тогава Бригър паркира джипа си до гаражите в близост до къщата на Ейприъл Джоунс. В онзи момент децата тъкмо са излезли и карат колело наоколо. Детето, което е с Ейприъл, вижда как колата спира до нея и малкото момиче се качва усмихнато вътре и колата потегля.

След като го подлъгва да се качи, Марк откарва детето в къщата си живо, а какво се случва вътре, може само да се предполага. Разследващите са сигурни, че детето първо е изнасилено и след това убито, но не е ясно как. В къщата намират нож за обезкостяване със следи от кръвта на детето, което ги кара да мислят, че тялото е било разчленено и Бригър е скрил останките на много различни места. В осем и половина вечерта съсед вижда колата на Марк да потегля от къщата в неизвестна посока, но не знае кога се е прибрал. Тялото никога не е открито и единственото останало от малката Ейприъл са няколко частици от череп, намерени в камината, които родителите погребват.

Процес и присъда

На процеса Марк Бригър не се признава за виновен в убийство със сексуална мотивация на дете, но признава, че я е убил при злополука, като не помни какво е направил с трупа. На база на свидетели и доказателства, иззети от къщата и компютъра, съдебните заседатели единодушно го осъждат на доживотен затвор без право на предсрочно освобождаване.

През 2014 г. общината на Макънлеф закупува къщата, където е убита Ейприъл и я разрушава. Родителите на Ейприъл вече нямат надежда, че ще открият трупа на детето си.

източник: kriminalnidosieta.com

Вижте още:

Иван Милат – австралийският сериен убиец на пътя

Андрей Романович Чикатило – най-дълго върлуващия сериен убиец в СССР

Момичето, което прекара 7 г. в ковчег, докато го насилват

Зловещата история на доктор Холи Криптен

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.