Призраци плашат жители на кърджалийско село

призрак

В кърджалийското село Скалище бродят духове. Това твърдят местните хора, които се кълнат, че неведнъж са били пресрещани от призраци.

Стара легенда гласи, че преди много години в селото се е празнувала голяма сватба, когато внезапно младоженците буквално се изпарили, без да оставят никакви следи след себе си. По думите на местен пастир именно душите на въпросните младоженци витаели около селото, като се появявали най-напред в местността Шейтан кая.

Няколко мъже от селото събрали кураж и доближили призрачното място. Така те се натъкнали на останки от средновековна воденица, над която пък, според поверията, тегнело страшно проклятие.

Теренът около тази находка все пак бил проучен от специалисти. Станало ясно, че съвсем наблизо е имало някогашно селище и заради това се предполага, че блуждаещите души са на хора, установили се някога там.

Жителите на Скалище знаят безброй страховити истории от техни по-стари роднини. Една от призрачните легенди разказва за прелестна девойка с много светли коси, която яздела бял кон. Тя плашела хората, тъй като винаги била въоръжена с кървав меч и влизала така в някакъв гроб.

Множеството разкази на очевидци станали причина учените да изследват точно убежището на страховитата красавица. Те намерили неголяма могила, на чийто връх имало гроб с камъни.

Неотдавна в този район е открито още едно старинно гробище. Това, което археолозите видели тогава, ги впечатлило изключително. Погребаните трупове там били разсечени на парчета.

На мястото открили погребана млада жена, чиято глава била отсечена и поставена до тялото ѝ. Други от труповете били затрупани с камъни. Хората от селото предполагат, че погребаните са били анатемосани и не са можели да се върнат в Скалище.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

ЧАШАТА НА ВЕЛИКАНИТЕ – ЗАГАДКАТА В СЕЛО РОЗОВЕЦ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.