Призрачният град в небето – паралелна вселена или оптична илюзия?

От няколко дни се говори как хиляди жители на два отделни региона в Китай са наблюдавали призрачен град в небето.

Разказите идват от Дзянси и Фошан, където хората били шокирани от появата на масивни небостъргачи в облаците над тях. Докато мнозина побързаха да посочат това за доказателство за съществуването на паралелни вселени, учените обясняват, че всъщност става въпрос за феномен наречен фата моргана.

Фата моргана е много рядко оптично явление, образувано от няколко вида миражи, при които далечни обекти се виждат многократно и изкривени.

Феноменът се наблюдава, когато слънцето затопли атмосферата над суша или вода и въздухът над хоризонта стане по-топъл от този под него. При така наречената температурна инверсия светлината, идваща от хоризонта, се отразява към земята и образува мираж.

В конкретния случай светлината, отразявана от небостъргачите, се изкривява при преминаването през по-студения и по-плътен въздух. Понеже човешкият мозък приема, че светлината пътува в права линия, той е заблуден за разстоянието и позицията на обектите, които изглеждат много по-високо, отколкото са.

Въпреки сравнително елементарното обяснение, записите и снимките от Китай предизвикаха множество реакции и мнозина обвиниха правителството на Китай, че изпробва топ секретна холограмна технология. Други пък бяха убедени, че нашият свят се преплита с паралелен.

Повечето обаче не вземат предвид това, че същият феномен е наблюдаван над Китай и през 2011г, както и на други места по света.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още: 

РАЗЛИЧНИТЕ ПАРАЛЕЛНИ РЕАЛНОСТИ И МНОГОБРОЙНИТЕ ВЕРСИИ НА АЗА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.