Приказната легенда за капана за сънища

капан за сънища

Капанът за сънища е талисман, който идва от индианската митология. Индианците са вярвали, че сънищата отразяват човешката увереност, зрялост, доброта и лоялност.

Въпреки, че немалко индиански племена са използвали капан за сънища, най-характерни те са били за племето оджибуе. Тези индианци още като деца са получавали капана като талисман, с който да се пазят от лошото.

От миналото до днес капанът за сънища представлява обръч с вплетена мрежа и пера отстрани, който се поставял над леглото, за да пази децата от кошмарите и от опасностите, които дебнат през нощта.

Капаните увеличават своята популярност с развитието на търговията както между индианските племена, така и между индианците и първите европейски заселници.

За първи път белите новодошли получават капани за сънища от индианското племе лакота.

Легендата за вълшебните свойства на капана според индианците оджибуе започва, след като една баба спасява паяк, който нейното внуче искало да убие. Заради спасения си живот паякът оплита мрежа, която подарява на бабата, за да я пази от нощното зло.

Индианците лакота обаче разказват друга история. В тяхната легенда се казва, че веднъж вождът на племето среща мъдрия измамник Иктоми във формата на паяк.

Иктоми разказал на вожда как злите сили опитват да влязат в хората през техните сънища. Затова той оплита мрежа за племето, която да хваща положителната енергия.

Това прави двете легенди напълно различни една от друга, защото докато за оджибуе капанът за сънища хваща лошата енергия, за лакота той хваща добрата.

Видът и елементите на всеки капан за сънища има своята символика. Кръглият обръч символизира цикъла на живота, мрежата – улавянето на лошото, а спускащите се пера символизират хубавите сънища, които трябва да се спуснат към нас.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

ПРОКЪЛНАТИ ПРЕДМЕТИ, КОИТО ПОДЛУДИХА СОБСТВЕНИЦИТЕ СИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.