Приличате ли на името си?

Или името ви прилича ли на вас?

Ако се казвате Фред, приличате ли наистина на Фред? Приятелите ви вероятно ще отговорят утвърдително, защото са свикнали да свързват лицето с името ви.

Според едно проучване, публикувано от Американската психологическа асоциация, хората имат способността да свързват имена с хора, което най-вероятно има нещо общо с културните стереотипи, които придаваме на имената.

В изследването, публикувано на страниците на научното списание Personality and Social Psychology, Йонат Звебнер, доктор на науките в Еврейския университет в Йерусалим, и неговите колеги провеждат поредица от експерименти, включващи стотици участници в Израел и Франция.

При всеки експеримент на участниците показват снимка и ги карат да подберат подходящо име за човека от снимката, като могат да избират от списъка с 4-5 имена. Всеки път успеваемостта е с близо 50%. Докато без списък с имена успеваемостта драстично спада до 25%.

Според учените ефектът най-вероятно се дължи на културните стереотипи, които се свързват с имената. По време на друг експеримент например изследователите смесват евреи и французи. Оказва се, че почти всички французи свързват успешно имена с лица на свои сънародници французи, както и почти всички евреи успяват да свържат имена и лица на свои сънародници евреи.

Изследователите вярват, че подсъзнателно човек подчинява имената на определени стереотипи и че несъзнателно променяме поведението и вида си, за да отговорим на името, което носим.

източник: obekti.bg

Вижте още:

Какъв е кодът, скрит зад името Ви

Каква е вибрацията на личното ви име

Истинските имена на месеците на български език

Нравът на кое диво животно носиш според името си?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.