Продадоха писмо на Айнщайн за 49 хил. паунда

айнщайн

Писмо на Алберт Айнщайн, изненадващо написано на италиански, беше продадено на търг за 49 хил. паунда, пише „Дейли Мейл“.

Германският гений е писал през 1925 г. до италианския електроинженер Джовани Джорджи в защита на своята теория на относителността от 1915 г, която е била изправена пред сериозна критика.

В него също така ученият говори за „Бог“ като научна концепция, въпреки че Айнщайн не вярва в Господ.

Писмото е написано, след като германският учен е изправен пред критиките на американския физик Дейтън Милър, който в серия от експерименти се опитва да опровергае теорията на относителността.

Отхвърляйки откритията си Айнщайн пише: „Съгласен съм с мнението ви относно факта, че движението на етер с [математическа формула] толкова високо е особено невъзможно.

Бог е създал света с повече интелект и елегантност.

Прав сте да сравнявате законите на аберация с работата на Милър. Теорията на Стокс-Планк е много изкуствена и не може, по мое мнение, да обясни този закон на аберация.

Бих бил много любопитен да разбера истинската причина за феномена на Милър. Аз не се съмнявам във валидността на теорията на оносителността“.

Въпреки че Айнщайн е владеел отлично италиански, след като е живял в Италия със семейството си, писмата, които е писал на този език са изключително малко.

Говорителят на аукционната къща в Бостън, която е продала писмото споделя: „Това прекрасно писмо е пълно с интригуващо съдържание, всяко едно изречение съдържа откровение, което на свой ред може да се разгръща в контекста на живота и работата на Айнщайн.

Особено интересна е силната и ясна позиция, която той заема в края на писмото в защита на теорията на относителността.

Обсъждането на Бог като създател също е очарователно.

Въпреки, че той лично не вярва в Господ, Айнщайн не е против да се говори за Бог в научен контекст, когато се обсъждат различни тълкувания на квантовата физика“.

инфо: vesti.bg

Вижте още: 

БЪЛГАРСКИЯТ ГЕНИЙ, КОЙТО СЪЗДАДЕ ЕНЕРГИЯ ОТ НИЩОТО И ОТРЕЧЕ АЙНЩАЙН

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.