Проф. Съселов: Съществуват извънземни, но не малки зелени човечета, а…

Снимка: pixabay.com

Сами ли сме във вселената? Този въпрос преследва човечеството от векове, а един от най-успешните астрофизици в света – профeсорът от „Харвард“ Димитър Съселов, търси отговора от научна, а не от философска гледна точка. 

„В момента работя по един старинен въпрос – какъв е произхода на явлението живот! Що е това живот и има ли го на всички планети, които са подобни на Земята?! За първи път преди няколко години успяхме да открием планети, които наподобяват нашата Земя и сега големият въпрос е има ли живот и на тях“, сподели проф. Съселов пред Bulgaria ON AIR.

Професорът смята, че отговорът е да.

„И затова съм се хванал да го търся. Имам чувството и оптимизма, че отговорът ще  е да! Ще е много мъчно, ако ние сме единствените“, смята той.

И с риск да разочарова тези от нас, които с нетърпение очакват срещите с малки зелени човечета, българският астроном си ги представя като микроби.

„Мънички същества, които са трансформирали буквално планетите си, по същият начин, както нашата планета Земя е трансформирана не толкова от големите същества като нас, а всъщност от тези невидими микроби, които в продължение на милиарди години са допринесли за съществуването на кислород, така че това, което търсим в момента, е този тип знаци – има ли микробен живот на тази планета. Веднъж намерим ли микробен живот, то следващата стъпка ще бъде има ли живот като нашия с хора или същества, които мислят и с които може да си общуваме“, обясни проф. Съселов.

Проф. Димитър Съселов е директор на Центъра по произход на живота в Харвард. Роден е в Несебър, където преди дни беше удостоен с почетен плакет за своите постижения в областта на астрономията, а поводът за завръщането му в България е номинацията – „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Климент Охридски“.

Наричат българския учен „откривател на светове“. Някои от най-значимите му постижения са свързани с откриването на екзопланети. Това са потенциално обитаеми, извън слънчеви планети, където човечеството може да намери спасение, ако настъпи земен катаклизъм. През 2003 г. проф. Съселов открива най-отдалечената планета в галактиката в съзвездието Стрелец.

„Това беше най-далечната тогава и досега, която е в орбита около друга звезда, и затова беше толкова интересно. Сега имаме 5 000 такива“, изтъкна астрономът.

Проф. Съселов казва, че огнената планета Марс ще бъде следващата Земя.

„Рано или късно човечеството ще се премести на други звездни, космически обекти. Сигурно ще има база на Луната, но Луната не е място, което може да се нарече преселение. Просто ще се работи там. Докато първото място, което наподобява Земята и вероятно ще има колония и хора, които ще живеят там постоянно, ще е Марс. Най-близката е до нас. Най-близка  е по възможности да се засели. Това ще стане вероятно в недалечното бъдеще. Ще видим първите заселници там вероятно след 25 години“, посочи българският професор в „Харвард“.

Проф. Съселов е участник в мисии на НАСА и вярва, че успешното бъдеще на човечеството е в Космоса. И докато търси живот на други планети, българският астроном се радва на небето над Несебър.

източник: blitz.bg

Вижте още:

Morkadis

Артефакти на Маите – доказателство за извънземен контакт?

Човешките ДНК са с извънземен произход, според Нобеловия лауреат Франсис Крик

Пришълци убили Тутанкамон с кама от извънземен метал?

Учен: Извънземен разузнавач ни е наблюдавал през 2017 г.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.