Психологическите техники за повишаване на самочувствието

щастие

Психолозите използват няколко техники, с които можем да повишим самочувствието си. Тези техники доказано работят, като само трябва да ги опитате.

Специалистите настояват самочувствието да се разграничава от прекаленото самочувствие. Това означа да познаваме силните и слабите си страни, като използваме силните си черти в ежедневието.

Много хора страдат от ниско самочувствие и това засяга всеки един аспект от живота – от работата до семейството. Затова е важно да се научим да обичаме себе си.

Всеки човек притежава недостатъци, но също и положителни качества, на които може да наблегне.

Погледнете добрата си страна

На консултации психолозите често насърчават техните клиенти да видят положителните си качества. Ако на вас ви е трудно да определите какво харесвате в себе си, попитайте вашите близки.

След това на лист запишете 5-те черти от характера, които одобрявате в себе си, а срещу тях – как да ги прилагате в ежедневието си.

Например:

– Имам чувство за хумор – Ще се смея повече през деня;

– Грижовна съм – Ще правя нещо специално за близките си всеки ден;

– Имам талант – От днес ще започна да усъвършенствам знанията и уменията, които притежавам.

Ако правите това всеки ден, не след дълго ще се научите да обичате себе си.

Открийте в какво сте добри и развивайте тези качества в себе си.

Изслушвайте критиката

Morkadis

Често хората без самочувствие не могат да приемат чуждата гледна точка. Критиката обаче може да бъде и градивна т.е. забележките, които ви правят да ви помогнат да се усъвършенствате.

Трябва само да изслушате събеседника си без да го прекъсвате и да прецените доколко казаното ще ви помогне. Не трябва да влизате в ролята на жертвата, която нападат, защото макар и удобна, тази позиция няма да ви помогне да се развивате и да бъдете щастливи.

Запишете се на спорт или курс

Ако обичате да танцувате, пеете или рисувате, се запишете на подобен курс. Така ще срещнете хора с вашите интереси и ще подобрите уменията си в общуването.

Само с инициатива от ваша страна може да постигнете промяна и душевен комфорт.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

ПОВИШЕТЕ САМОУВЕРЕНОСТТА СИ ЗА 20 МИНУТИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Един коментар
  1. Анонимен 8 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.