Психологическите трикове, с които да получим желаното

pixabay.com

Животът често ни сблъсква с различни трудности, с които трябва да се справим и да успеем да не се сломим психически и емоционално. За съжаление обаче не съществува магическа отвара или пръчица, с която да можем да решим всички проблеми в живота ни.

Важно е да успеем да се стегнем и да се съсредоточим върху трудностите, решавайки ги лесно и бързо, излизайки така от лабиринта, в който сме попаднали.

На 4 април отбелязахме световния ден на психолога, затова чуйте съветите на най-добрите специалисти, с които ще успеете да постигнете желаното.

За да ви помогнат в бъдеще, помолете за малка услуга сега

Някога Бенджамин Франклин е искал да се справи с неодобрението на един човек и това, че той не го е харесвал. Причините, поради които това е било важно за него са чисто политически, както и това че този той е имал силно влияние на кариерата му. Заедно с това е притежавал и солидна библиотека.

Тогава Бенджамин Франклин е решил да прибегне до психологическата тактика и да помоли учтиво този човек за услуга, а именно да му предостави няколко книги, които е притежавал. Той решил да напише това в писмо, като след това книгите му били изпратени веднага.

Разбира се по-късно Франклин му върнал всички книги и добавил учтива бележка с благодарности. Интересен е фактът, че след това като се видели на публично място, човекът сам дошъл до Бенджамин и го заговорил, а в последствие те станали добри приятели.

На по-късен етап от живота си той написал автобиография за живота си, където споменал че ако даден човек направи нещо мило за вас, тогава след време е много по-голям шанса да ви окаже услуга отново. Именно на това се основава този ефект, който дори и вие можете да използвате в живота си.

Така например можете дори да помолите ваш познат банално да ви услужи с химикалка. Така шансът да ви помогне отново след време се увеличава значително. Друг възможен вариант е да поискате мнението относно вашата работа от човек, който видимо не ви харесва. Подобно поведение е отлична основа за формирането на приятелски отношения в бъдеще.

Разберете само с една дума кой ви харесва и кой не

Всеки ще се съгласи с мнението, че веднага можете да разберете само с един поглед дали някой ви харесва или не. Естествено, че не трябва да питате това директно вашият събеседник, за да разберете реалното му мнение, а и едва ли някой би ви казал директно, че не сте му симпатичен. Начина на поведението му и езика на тялото са много по-красноречиви и показателни в това отношение.

Често обаче може да се случи, че след време да се сприятелите именно с хората, с които не сте си допаднали от пръв поглед. За да разберете дали някой ви харесва, можете да започнете леко да се усмихвате или пък да кимате, когато събеседникът ви използва някои свои специфични думи или изрази. Всеки има такива и те се наричат паразитни.

Ако събеседникът ви харесва и сте му симпатичен, тогава той ще започне да ги използва все по-често. Може този трик да ви звучи смешно или дори глупаво, но много често той се използва от водещите психолози, тъй като така на интуитивно ниво човек лесно разкрива симпатията си към вас или пък че не ви харесва. Опитайте следващия път и вие това, като така ще се убедите сами в силата на този трик.

Дъвчете дъвка, за да се успокоите

Morkadis

Всеизвестен факт е, че именно кортизолът се повишава в кръвта ни по време на стрес. Този хормон на стреса може да се понижи значително, ако дъвчете дъвка в напрегнатите за вас моменти. Обясненията на този ефект са различни, като според едно от тях е, че кръвта нахлува по този начин в главата и така човек започва да усеща облекчение на стреса.

Според друго мнение при дъвченето на дъвка организмът ни я асоциира с храната и по този начин ние ставаме не само по-спокойно, но дори и по-щастливи. Заедно с това, дъвченето на дъвка ни помага да се разсеем и да не мислим за различните вредни навици, като например преяждането, когато се намира под силен стрес или пък гризането на нокти и пушенето. Все пак не бива и да прекалявате, тъй като дъвката може да разваля зъбите.

Споделете с някого тайна, за да заздравите връзката си

Ако искате да предразположите събеседника си и да спечелите не само неговото одобрение, но и доверие, тогава можете да споделите с него някаква ваша тайна. Естествено, че не бива да му казвате някои компромат за себе си, който той би могъл да използва срещу вас.

Целта в случая е да покажете на човека до вас, че му се доверявате и така той ще можете да се почувства наистина специален, но и важен за вас.

Освен това по този начин ще можете да заздравите вашите отношения и след време да можете спокойно да доверявате дори и най-скритите си желания, мисли и тайни, защото вече ще си имате пълно доверие.

За да получите това, което искате, предложете на някого варианти за избор

Ако искате да успеете да накарате някого да направи нещо за вас, тогава действайте правилно и логично. Не му задавайте въпроса директно, тоест дали ще направи даденото нещо или не, а му дайте някаква алтернатива на избор. Например, ако имате нужда от някакъв проект на ваш колега, тогава не го питайте директно дали ще ви го даде или не.

По-добре му задайте въпроса кога ще му е удобно да направи това за вас, например тези дни или пък другата седмица. Така вашия събеседник ще разбере на психологическо ниво, че има алтернатива и право на избор, което, от своя страна, ще го предразположи на това да ви помогне и няма да ви откаже.

Освен това по този начин той ще разбере факта, че тази услуга е наистина важна за вас, като реално така вие създавате фалшивата илюзия в очите му, че той контролира ситуацията и вие не изисквате нещо насила от него.

Този феномен в психологията се обяснява много лесно с факта, че човек не обича да му заповядват или пък да бъде притискат в ъгъла, а предпочита да има право на избор.

Не съществува универсална рецепта, която да ви помогне да се справите с трудностите в живота ви. Въпреки това обаче тези лесни хитрости и трикове ще ви помогнат да постигнете вътрешна хармония със себе си и да се преборите по-лесно с проблемите, с които сте се сблъскали.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Спечелете всеки спор с тези психологически трикове

Трикове, които ще ви помогнат да запаметявате всичко в пъти по-лесно

Триковете, с които супермаркетите ни карат да харчим повече

Трикове, които ще направят живота ви по-лесен

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.