Пушачи и коронавирус: рискът от заразяване е по-малък според учени

pixabay.com

Информацията, която е представена на вашето внимание, разказва за обнадеждаващите резултати от превенцията и лечението на Covid-19, получени от френски учени. По-специално беше съобщено, че някои вещества, съдържащи се в тютюна, могат да намалят вероятността от коронавирусна инфекция. Нека да разгледаме тези неочаквани научни резултати!

Никотин и COVID-19: съществува връзка, но не тази, която сме си представяли.

Проучване, проведено в една от големите болници в Париж изхожда от предположението, че вещество, което се съдържа в тютюна, най-вероятно никотинът, предпазва пушачите от коронавирусна инфекция.

Екип от изследователи интервюира 480 пациенти в болницата “Pitié-Salpêtrière”, заразени с коронавирус. 350 от тях били хоспитализирани, останалите с лека форма на заболяването се лекували у дома.

Оказало се, че средната възраст на пациентите, лекувани в болницата, е 65 години и едва 4,4% от тях са пушачи. А от онези, на които било разрешено да се приберат за лечение (средна възраст 44 години), само 5,3% били пушачи.

Въз основа на възрастта и пола било установено, че броят на пушачите сред пациентите с Covid-19 е значително по-малък, отколкото сред общата популация. Така, според оценките на френския здравен орган “Santé Publique France”, във Франция пушат около 40% от хората на възраст 44-53 години и 8,8-11,3% от хората на възраст 65-75 години. Тоест, както се оказа, пушачите са статистически по-малко изложени на риск да бъдат хоспитализирани за лечение от COVID-19.

Въпреки че, по всяка логика, както може би очаквате, броят на пушачите сред пациентите с Covid-19 би трябвало да е много по-голям.

Известният френски невролог Жан-Пиер Шанже въз основа на получените резултати предполага, че никотинът блокира вируса и не му позволява да проникне в клетките на тялото. Освен това, вероятно никотинът ще отслаби имунния отговор към инфекцията. А за тежките случаи на Covid-19 е много характерен много силен отговор на имунната система към инвазията на коронавируса.

Получените резултати все още подлежат на проверка по време на клинични изпитвания, включващи медицински персонал, с директен контакт с пациенти с коронавирус, както и пациенти, подложени на интензивно лечение. Всички те ще получат никотинови лепенки.

Учените поискали от френските органи за обществено здраве разрешение за провеждане на подобни клинични изпитвания. Отбелязва се, че не става въпрос за насърчаване на тютюнопушенето, което носи потенциално висок риск за здравето на човека и рано или късно убива половината от всички пушачи. Да, възможно е никотинът да има способност да предпазва от коронавирус, но при болни пушачи коронавирусната болест протича с тежки усложнения, дължащи се на тежко увреждане на дихателните пътища с тютюнев дим.

Проучването на френски учени потвърждава резултатите на китайски изследователи, публикувани в края на март в “New England Journal of Medicine”, според които само 12,6% от 1000 заразени с коронавирус са пушачи, а общият брой на пушачите в Китай е 28%.

Данните от парижките болници сочат, че от 11 000 хоспитализирани пациенти на Covid-19 малко над 8% са пушачи. Общият брой на пушачите във Франция е средно около 26%.

Проучването на френските учени предполага, че тези, които пушат редовно, е по-малко вероятно да се заразят с Sars-CoV-2 в сравнение с останалата част от населението. Резултатът е впечатляващ! Пушачи и коронавирус – рискът е 5 пъти по-малък за амбулаторните болни, а за хоспитализираните – 4 пъти.

източник: bukvarche.com

Morkadis

Вижте още:

Петте най-луди теории за появата на коронавируса

Учени: Можем да лекуваме коронавирус с радиация

Предсказан ли е коронавирусът?

Родените след 1951 година в България може да имат защита от коронавирус

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.