Пчелите се пристрастяват към пестицидите

пчела 1

Изследване на европейски учени повдига отново въпроса за въздействието върху пчелите на неоникотиноидите, вид масово използвани пестициди със спорен ефект, чиято бъдеща употреба беше забранена от Агенцията за защита на околната среда на САЩ, пише The New York Times.

В проучването, публикувано в журнала Nature, шведските изследователи посочват, че дивите и земните пчели, събиращи прашец от растения, обработвани с този вид пестицид, са били по-малко склонни да се размножават от насекоми в необработени площи, а земните пчели в третирани зони са наддавали по-малко на тегло. Нещо повече, в обработените с пестицида площи са били намерени по-малък брой диви и земни пчели.

Медоносните пчели изглежда остават незасегнати, вероятно защото, посочват учените, те са способни да се справят със замърсяването с неоникотиноиди по-добре от дивите си братовчедки. Медоносните пчели представляват по-голямата част от пчелите, които опрашват селскостопанските посеви.


Второ изследване на британски и ирландски учени е стигнало до извода, че медоносните пчели и земните пчели предпочитат да пият захарен сироп, съдържащ два вида неоникотиноида пред чист захарен сироп, въпреки, че това увеличава вероятността да умрат. Това откритие, направено по време на проучване на чувствителността на пчелите към химикали в храната им, е било изненада, казва един от авторите Джералдин Райт от Оксфордския университет.

Изследователите посочват, че резултатите постават под съмнение теориите, че пчелите биха избягвали третирани растения, тъй като неоникотиноидите имат лош вкус. Напротив, допълнителни опити показват, че пчелите не са способни да усетят вкуса на веществото, но очевидно предпочитат да го консумират, тъй като по някакъв начин подобната на никотин съставка въздейства на мозъците им. Двете проучвания със сигурност ще задълбочат вече съществуващия дебат върху безопасността на неоникотиноидите, които са се превърнали в един от най-широко използваните видове пестициди.

инфо: curious.actualno.com

Вижте още: 

МЕД И КАНЕЛА: ПОЛЗИ СПОРЕД ТРАДИЦИОННАТА МЕДИЦИНА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.