Пълен хаос с броя на ваксинираните в ЕС, на места излизали над 100%

pixabay.com

За по-малко от година почти 80 държави по света успяха да предложат на всички допустими граждани ваксина срещу COVID-19 и са на ръба да приветстват завършването на кампаниите си за първична ваксинация. Но не всичко е така, както изглежда.

Надеждността на данните за населението, на които се основават решенията за общественото здраве, напоследък беше поставена под въпрос, като експертите предупредиха, че аномалиите в изчисляването на степента на ваксинация могат да доведат до грешки в политиката и да осигурят „амуниции“ за ваксинационните скептици.

Оказва се, че много държави не знаят колко жители имат, какъв дял от допустимите хора са се явили за ваксинация и колко остават неваксинирани, пише Financial Times.

„Обикновеният човек би се изненадал, че правителствата не знаят колко хора всъщност са в страната“, каза Стиан Уестлейк, главен изпълнителен директор на Кралското статистическо дружество на Великобритания. „Но тази голяма неизвестност може да причини цял куп проблеми в данните, особено при реагиране на спешна ситуация в здравеопазването.“

Говорител на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията заяви пред FT, че са „много загрижени“ за качеството на информацията, когато данните показват процент на ваксинация над 100%.

Какви са аномалиите в данните?

Основният проблем е, че данните на страните – включително основният знаменател, приблизителната оценка на общото им население, от която изчисляват степента на ваксинация – са несъвършени и непоследователни.

Заблуждаващи данни от Агенцията за здравна сигурност на Великобритания, публикувани за първи път през септември, показват, че процентът на заразяване сред напълно ваксинирани хора на възраст над 40 години е по-висок, отколкото сред неваксинираните.

Докладът предупреждава, че наборите от данни „трябва да се тълкуват с повишено внимание“, тъй като избраният знаменател на населението, въз основа на информация на Националната служба за управление на имунизацията (Nims) – която разчитат на списъци с пациенти, регистрирани при семейни лекари – може да изкриви процента на ваксинация.

Nims „всъщност никога не е проектиран като оценка на населението“, казва Дейвид Мартин, съдиректор на Службата за данни на Съвета за икономически и социални изследвания във Великобритания.

Използването му може да доведе до пропускане или двойно преброяване на хора, защото или не са били регистрирани при лекар, или са били записани при повече от един, каза той, добавяйки: „Студенти от университета, скорошни мигранти и хора, които не са регистрирани в първичната медицинска помощ са очевидни примери.”

Когато същите данни за случаи на COVID-19 се съпоставят с оценките на населението на Службата за национална статистика (ONS) – които се основават на данните от преброяването, коригирани за скорошни раждания, смъртни случаи и миграция – процентът на инфекция е по-висок за неваксинираните, отколкото напълно ваксинираните хора във всички възрастови групи, с изключение на над 80-годишните. Данните за тази възрастова група вероятно ще бъдат изкривени, тъй като много малко в кохортата са неваксинирани и ваксинираните хора са по-склонни да бъдат тествани, казват експерти.

Другаде в Европа някои държави са регистрирали приема на ваксини над 100% от официалното си население в определени кохорти.

Броят на първите приложени дози надвишава отчетения размер на населението сред хора над 60 години в Ирландия и Португалия и сред над 80-годишните в Австрия, Дания, Испания, Исландия и Малта, според данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

Morkadis

Едуард Матийо, ръководител на данни в изследователския проект Our World in Data, каза пред FT, че е „разочароващо“, че богатите страни могат да „объркат това“.

„За някои страни това може да се обясни с това, че хората отиват в чужбина, посещават децата си и се ваксинират, докато са там, но. . . това не може да се отнася за всички страни“, каза той и добави, че знаменателят е „грешен“, но изборът на правилния знаменател е „много трънлив въпрос“.

Обратно, институтът „Робърт Кох“, основният германски орган по обществено здраве, заяви миналата седмица, че вероятно е подценил приема на ваксини.

Новите данни показват, че някои ваксинации не са били правилно записани, а ваксинираните в чужбина са били пренебрегнати. Преработените цифри увеличават пълния процент на ваксинация в Германия от 80% на 84% от отговарящите на условията.

Във Флорида ненадеждните нива на ваксинация са се превърнали в театър на абсурда, според Дан Гелбър, кмет на Маями Бийч.

В един окръг на Флорида процентът на приемане на ваксини достигна 3,512% от местното възрастно население. Други 50 района в окръг Маями-Дейд, повече от половината от общия брой, показват ваксинация на повече от 100 процента сред хората над 65 години.

Гелбър предполага, че грешните данни могат да бъдат следствие от ваксинационен туризъм или така наречения „ефект на прелетната птица“, при който пенсионерите се преместват във Флорида за зимата, което означава, че в данните се появяват голям брой хора, които не са постоянно пребиваващи.

Какви проблеми причинява това?

Експерти по обществено здраве и статистици предупреждават, че неточните данни за ваксинациите възпрепятстват управлението на пандемията и разпалват пламъците на дезинформацията. „Несъвършените данни най-малкото означават несъвършено вземане на решения“, каза Уестлейк.

Във Великобритания подвеждащите данни на UKHSA бяха веднага използвани от антиваксърски групи онлайн.

Във Флорида, големият брой хора в щата, за които се предполага, че са защитени от инфекция след ваксинация, „създава фалшиво чувство за сигурност“ сред неваксинираните, които смятат, че не е нужно да се притесняват, защото други са свършили своята част, каза Гелбър, добавяйки: „Това самодоволство определено беше фактор във вълната на Delta варианта във Флорида.“

Дженифър Нуцо, старши учен в Центъра за здравна сигурност на университета „Джон Хопкинс“, заяви, че данните за здравеопазването и населението на САЩ страдат от „големи слепи петна“, причинени от щати, които не споделят ефективно данните.

„Реалността е, че всъщност нямаме толкова високо ниво на покритие, колкото си мислим, което би могло да подкопае доверието и допълнително да попречи на способностите на лидерите да насърчават хората да се ваксинират“, каза Нуцо.

източник: dnes.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.