Разбираме ли езика на тялото?

език на тялото

Психолози обясняват какъв е ключът към разчитането на множеството невербални сигнали, които си разменяме във всекидневното общуване.

Лимбичната система в мозъка се е развила дареч в еволюционното минало на човека. Тя контролира базисните реакции, от които зависи оцеляването и емоциите, свързани с тях. Без значение как е възпитан и къде е израснал човек, когато застане на ръба на пропаст, няма да се наведе надолу – лимбичната система няма да му позволи.

Реакциите на лимбичната система са незабавни, недвусмислени и еднакви при всеки от нас. Те се изразяват чрез езика на тялото. Всяко бебе по света се цупи, когато му поднесете храна, която не харесва, а при появата на майката се радва и зениците му се разширяват.

Тези сигнали са многобройни, но попадат в две групи: реакции на комфорт и реакции на дискомфорт.

Когато чуем нещо неприятно, устните ни се свиват, стискаме челюсти, свиваме очи, брадичката ни се накланя надолу.

Виждаме човек, когото харесваме и веждите ни се повдигат, ръцете ни се отпускат и ние сме готови да го посрещнем. Когато гледаме любим човек, накланяме глава на една страна, зениците ни се разширяват, а кръвта изпълва устните ни, като ги прави по-червени и по-пълни.

Когато има противоречие между думите и чувствата на даден човек, тялото издава колебание и дискомфорт. Ако някой ви каже „Ще се радвам да помогна тази събота“, а видите, че хапе устни и докосва врата си, бъдете сигурни, че има проблем. Още след задаването на въпроса ще видите автентичната реакция на лимбичната система, отразена в тялото му.

Ако следите за реакцията на комфорт или дискомфорт в отговор на въпросите, които задавате,  ще научите много повече за чувствата на хората, с които общувате, отколкото от думите им. За тази възможност можем да благодарим на нашите еволюционни предшественици.

инфо: obekti.bg

Вижте още: 

ПЕТ ДОКАЗАНИ НАЧИНА ДА СЕ ХАРЕСАТЕ С ЕЗИКА НА ТЯЛОТО

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.